Äppelcidervinäger – 7 användningsområden runt om i hemmet

by Redaktionen

Äppelcidervinäger är otroligt gott att ha i en vinägrett eller i såser till kött. Men vet du vad äppelcidervinäger är för något egentligen? Det är gjord av äppeljuice som man låtit jäsa två gånger – och är laddad med B och C-vitaminer, probiotika och ättiksyra. Äppelcidervinäger har många fördelar och utöver att den är god i matlagning och bra för hälsan kan den också användas till andra vardagliga sysslor som rengöring och städning i hemmet. Läs vidare för att ta reda på vad

Putsa dina fönster

Vill du putsa och rengöra dina fönster och glasytor utan att behöva använda dig av vanlig fönsterputs med kemikalier är det bara att blanda 1 dl äppelcidervinäger med 5 dl vatten i en sprayflaska. Putsa dina fönster precis på samma sätt som du brukar.

Ta kål på mögel

Finns det ett sätt att effektivt bli av med mögel utan att vara beroende av starka kemikalier? Ja! Blanda bara äppelcidervinäger med några droppar tea tree olja (finns att köpa på apoteket). Spraya på möglet och låt det torka. Ättikan i sig dödar de flesta mögelsvampar, och om du ogillar doften av vinäger kommer den eteriska oljan dölja den doften.

Rengör dina avlopp

Äppelcidervinäger kan rengöra och fräscha upp dina smutsiga avlopp (exempelvis diskhon i köket) Lätt är det också! Häll ungefär 0,5 dl bakpulver eller bikarbonat i avloppet, följt av 0,5 dl äppelcidervinäger. Låt blandningen sitta i en halvtimme och spola sen med hett vatten. 

Skrämma iväg bananflugor

Alla har vi drabbats av dom någon gång. Det räcker med att det ligger en övermogen banan i en fruktskål och bananflugorna (eller andra fruktflugor) är där på direkten. Bli bukt dem genom att blanda 1–2 matskedar äppelcidervinäger, några droppar diskmedel och lite vatten i en skål. Lämna det i ditt kök för att hålla dem borta. Tror du oss inte? Testa– det fungerar! 

Tvätta frukt och grönsaker

Det kan verka konstigt att tvätta frukt och grönsaker i äppelcidervinäger, men det är en väldigt bra metod för att döda livsmedelsburna sjukdomar eller bekämpningsmedel (som kan, om du har riktigt otur, finnas på dina varor som du köper hem). Allt tack vare ättiksyran som finns i äppelcidervinäger.

Döda ogräs 

Brukar din trädgård drabbas av ogräs? Ibland har man inte tid att stå i trädgården och rensa ogräset för hand. Som tur är har vi en bra metod för att bli kvitt det värsta ogräset – äppelcidervinäger. Det enda du egentligen behöver göra är att spraya ren äppelcidervinäger direkt på det oönskade ogräset. Ättiksyran förgör allt, så se till att vara försiktig när du sprayar så det inte råkar hamna på några fina blommor eller dylikt.  

Gör rent din diskmaskin

Hela syftet med en diskmaskin är att den ska rengöra din smutsiga disk. Därför är det viktigt att ta hand om den och rengöra den då och då – för det gör den inte av sig själv. En oren diskmaskin kommer i längden bli ineffektiv och det kommer resultera i smutsig disk för din del. För att rengöra din diskmaskin är det bara att lägga 2 dl äppelcidervinäger i en mugg på det översta stället i din diskmaskin. Addera med 2 dl bakpulver i en annan mugg för en extra uppfräschning! Sätt igång diskmaskinen på en varm cykel (utan disk). Din diskmaskin kommer tacka dig efter detta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar