Ett akvarium med färgglada fiskar som simmar omkring bland gröna växter och vackra drivvedsbitar kan vara ett mycket dekorativt inslag i ditt hem. Är du beredd att ägna akvariet den tid skötseln kräver har du alltid något vackert och levande att titta på.
När du planerar ditt akvarium
Innan du köper fisk, skaffa information om de arter du kan och vill ha. Information får du genom att läsa akvarieböcker och besöka akvariehemsidor. Du kan också fråga i seriösa akvarieaffärer eller gå med i en akvarieförening.
Olika fiskarter har olika beteenden. Fiskarter som normalt lever i stim bör hållas tillsammans med fiskar av samma art. Dessutom passar vissa arter inte ihop.
Akvariets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och beteende. Det bör inte vara mindre än 40 liter vatten i akvariet.
Att ha ett akvarium i hemmet
Tänk på att akvariefiskar inte bara är dekorativa utan även levande varelser. Har du ett akvarium måste du följa djurskyddsreglerna för akvariefiskar.
En gång om dagen ska fiskarna få mat. Utfodra dina fiskar med ett foder som är anpassat för arten. Ge fiskarna lagom mycket foder så att de varken blir för feta eller för magra. Övermata dem inte! Det är lätt hänt, speciellt som nybörjare, att man ger fiskarna för mycket mat för att man är rädd att de ska svälta.
Räkna med att du en gång i veckan ska lägga 30–60 minuter på att byta vattnet i akvariet. Vid behov ska du också rengöra filter och rutor. Skaffa bra rutiner till allt detta och håll dig sedan till dem, så får du fina friska fiskar och mest glädje av ditt akvarium.

Livsviktigt med bra vatten
Kvalitén på det vatten fiskarna hålls i är mycket viktig. Du måste anpassa pH-värde, salthalt och vattentemperatur efter vilka arter som finns i akvariet. Du måste även anpassa tekniska hjälpmedel som luftpumpar och reningsanläggningar efter fiskarten och antalet fiskar. Det är också viktigt att vattenkvalitén är stabil. Detta är lättare att åstadkomma i ett större akvarium, så snåla inte med storleken.
Inredning i akvariet
Akvariet ska innehålla bottenmaterial och inredning som motsvarar det som finns i fiskartens naturliga miljö. Det finns gott om inredningsdetaljer att välja mellan, så med lite fantasi kan du skapa ditt lilla sagoland under vattenytan.
För att fiskar ska må bra behöver de möjlighet att gömma sig och söka skydd. Därför måste minst en sida av akvariet vara insynsskyddad och även inredningen i akvariet ska medverka till det.
När det kommer till belysning behöver den vara påslagen bara 8–12 timmar per dygn. Det blir ju faktiskt mörkt i havet ibland också. Se till att solen inte lyser in i akvariet, då börjar det växa en massa alger.
Fiskarna ska må bra
Om en fisk blir stressad av eller visar aggressivitet mot andra fiskar måste du som djurhållare agera för att få balans mellan fiskarna i akvariet. Du måste också vara uppmärksam på om fiskarna blir sjuka.
Vänd dig gärna till en zoohandel för att få råd. Den som säljer akvariefiskar är skyldig att lämna ut faktablad till kunderna om skötsel av fiskarna.