Större skörd av frukt och bär, fler blommande växter och egen honung – det finns massor av anledningar till att skaffa en egen bikupa. Intresset har de senare åren vuxit sig större och större. Nu har till och med kommuner sina egna bikupor på exempelvis tak och det är lätt att lära sig genom andra. Så här ska du göra om du själv är intresserad av biodling.
Varför biodling?
Sveriges biodlares riksförbund, Biodlarna, skriver att bin har som uppgift att pollinera växter som sedan blir befruktade. I Sverige är det brist på pollinerande insekter och det därför vi behöver ännu fler bin. Det är dessutom brist på svensk honung, vilket gör att vi importerar honung från andra länder.
Förbundet Biodlarna menar att när bina pollinerar kommer det att ge större skördar av frukt och bär både för dig, men även för samhället runtomkring, som exempelvis hos grannarna. När bisamhället övervintrar kommer pollineringen igång tidigare nästa vår.
Går det att tjäna pengar på det?
Många använder biodling som hobby och får inte extra pengar. Biodlarna menar att ett svenskt bisamhälle ger cirka 30 kilo honung per år.
För den som vill ha bin måste man förstå att det är mycket jobb så det gäller verkligen att ta sig tid för det. Men väljer du att skaffa bin kommer du att ha en riktigt rolig och givande hobby med honung och bättre skörd som utdelning.
Vad behöver jag?
Det kommer att kosta en slant att komma igång. Räkna med att det kommer att kosta minst 10 000 kronor. För att verkligen komma igång ska du även räkna med att det kommer att med att det kommer att kosta för en kurs på ett studieförbund.
När du startar en biodling kommer du att behöva anmäla det till Länsstyrelsen. Regler för biodling finns hos Jordbruksverket som beskriver allt du behöver ha koll på. Kontakta gärna Biodlarna för att få mer information om hur du ska göra i just ditt fall.
Det här är vad du behöver för att komma igång
- Ett bisamhälle på tio ramar: 2 000 – 2 500 kronor.
- Kupa: 2 000 – 3 000 kronor.
- Kupkniv: Från 40 kronor.
- Arbetskläder: Cirka 2 000 kronor.
- Rökpust (används för att hålla bin lugna): Från 320 kronor.
- Honungsslunga: Från 1 500 kronor till tiotusentals kronor. De flesta slungor för nybörjare kostar mellan 2 000 och 5 000 kronor.
Hur nära får jag vara mina grannar?
I reglerna står det att man inte ska placera sina bikupor så att de orsakar olägenhet för andra. Reglerna är inte mer specifika än så. Därför gäller det att du har koll på att du inte ska rikta flygriktningen rakt in mot grannen eller mot allmän plats, skriver Biodlarna.
Viktiga länkar!
Länsstyrelsen: https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/djur/skotsel-av-djur/biodling.html
Jordbruksverket: https://jordbruksverket.se/djur/ovriga-djur/bin-och-humlor
Biodlarna: https://www.biodlarna.se/