fbpx

Så får du bort dålig lukt i tvättmaskinen

by Redaktionen

Har du börjat upptäcka en dålig lukt i tvättmaskinen? Lugn, det går att åtgärda. Tvättmaskinen, måste precis som allt annat, rengöras då och då. Tvätten brukar inte påverkas av maskinens dåliga lukt, men för att få tillbaka den där ljuvliga doften av nytvättat behövs en rengöring. Att torka ur maskinen och tvättmedelsfacket regelbundet gör dessutom att din tvättmaskin kan hålla längre.

Vad är det som luktar?

Identifiera var den dåliga lukten kommer ifrån. Är det gamla tvättmedelsrester som sitter fast i facket eller är det gummihöljet utanför trumman som börjat lukta? Torka rent med trasa där lukten kommer ifrån. Sen är det dags för en helrengöring. Läs tvättmaskinens bruksanvisning, där kan finnas tips på hur din maskin ska underhållas. Det är också viktigt att följa instruktionerna så att du inte riskerar av förlora din garanti.

Tvättmedelsbehållaren

I facket där du lägger i tvättmedlet fastnar ofta rester. Ta ut hela tvättmedelsbehållaren, ofta finns en spärr du ska trycka på för att få ut den. Skölj av delarna under rinnande vatten och lägg dem sedan i blöt i varmt vatten. Ta bort eventuella tvättmedelsrester. Om du har svårt att komma åt kan du använda en gammal tandborste. Skölj av delarna noga och låt torka innan du sätter tillbaka facket.

Kör ett 90-program

Häll sedan 3 dl ättikssprit i tvättmedelsbehållaren och kör ett 90-graders tvättprogram med tom maskin. På så sätt görs själva maskinen rent från eventuella partiklar. Ättikan hjälper också till att få bort den dåliga lukten.

Lämna luckan öppen

Du bör alltid lämna luckan öppen när du har tvättat, även i vanliga fall. När du har kört det varma programmet med ättika öppnar du luckan och låter tvättmaskinen vädra ur. Om lukten finns kvar när du har luftat maskinen, så testar du att köra ett till 90-graders program med ny ättika.

Kolla så att inget har fastnat

Om det fortfarande luktar dåligt efter två omgångar med ättika så kollar du i maskinen om eventuella hårstrån eller annan smuts har fastnat. Ta i sådant fall bort smutsen.

Torka av maskinen

Torka sedan gummitätningen som omger lucköppningen. Där kan också gammalt vatten samlas. Om så är fallet, se då till att vattnet torkas upp så att det inte står och blir unket. Torka även tvättmaskinen utvändigt med ett milt rengöringsmedel.

Rengör gärna din tvättmaskin ett par gånger om året, även när den inte luktar illa. Ättikan hjälper till att förebygga så att kalkavlagringar inte uppstår. Även filtret kan behövas rengöras då och då. Ofta finns en lucka på framsidan av tvättmaskinen som du kan öppna för att komma åt filtret. Se till så att inte knappar, hårnålar och annat har fastnat där.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar