Så somnar du lättare – tips och råd!

by Redaktionen

Vrider och vänder du dig varje natt? Tar du upp mobilen för att du inte kan sova? Sömn är en mirakelmedicin som gör oss mer hälsosamma och mindre stressade. Men vad gör man om man sover dåligt? Det finns många olika knep, men det gäller att hitta det som funkar för just dig. 

Slappna av i tid

Tråkigt, men sant – du måste stänga av allt blått ljus minst en timme innan du lägger dig. Scrolla inte sociala medier eller titta på serier i sängen, då det blåa ljuset gör oss mer pigga. Borsta tänderna, byt om och läs timman innan du lägger dig. Rutiner är viktigt när det kommer till sömn, och detta ska göras ungefär samma tid varje kväll. 

Sovtider

Kroppen är rutinstyrd och det betyder att du bör lägga dig ungefär samma tid varje natt. Sovmorgon under helgen i all ära, men du bör gå upp cirka en timme senare än vad du gör på vardagarna för att bibehålla en bra sömnrutin. 

Lugn musik

Lyssna på lugn musik innan du lägger dig. Avkopplande musik spelas på spa-anläggningar av den anledning – det hjälper dig att koppla av. Även ljud från naturen som regnskog, vattenfall och fågelkvitter kan göra dig riktigt lugn. 

Drick något varmt

Drick te utan koffein eller ett glas varm mjölk. Det kan faktiskt vara ett sätt att komma ner i varv!

Mindfulness och avslappningsövningar

Kroppsscanning, mindfulness och avslappningsövningar är ett fantastiskt sätt att hitta ro. Fokusera på att andas djupa andetag medan du ligger ner. Du kan testa att andas in genom näsan, ut genom munnen, in genom munnen och ut genom näsan för att sedan börja om. 

Svårt att fokusera på andningen? På exempelvis Youtube, Spotify och i speciella appar som Headspace finns många guidade meditationer som inriktar sig just på sömn. 

Träning och dagsljus

Rör på dig ofta och mycket i dagsljus. För att få en bra sömn måste man vara ute i dagsljus för att kroppen ska veta vilken tid på dagen det är – det är det som kallas den biologiska klockan. Det kommer göra att du sover mycket bättre. 

När du rör på dig gör kroppen av med stresshormoner och du kommer att känna dig lugnare. Däremot bör du inte träna för sent, då blir du istället alldeles för pigg.

Rätt matvanor

Vi får tidigt lära oss att vi inte ska äta för sent, men vissa hävdar att det sista vi äter ska vara klockan 19.00. Det hela beror på din rytm, så försök lyssna på din kropp. När du lägger dig ska du varken vara hungrig eller för mätt. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar