Vad får man egentligen renovera i sin bostadsrätt?

by Redaktionen

Går du i renoveringstankar och vill göra om i din bostadsrätt? Du får lov att renovera och underhålla din lägenhet efter tycke och smak till stor del, men vissa saker har du inte möjlighet att förändra alls. Vi reder ut vad du får och inte får förändra i din bostadsrätt.

Vad gäller?

Det mesta går att påverka i lägenheten, framför allt invändigt. Däremot får du inte förändra 

ledningar för avlopp, värme och vatten om lägenheten har försetts med detta av föreningen och om ledningarna sörjer för fler än din lägenhet. 

Tips! För att undvika konflikter och missförstånd, ta gärna kontakt med föreningen innan du börjar renovera oavsett vad du ska göra. 

Väggar och tak

Du får inte ändra en bärande konstruktion, vilket innebär att du inte får ta bort bärande väggar. Ska du sätta upp nya väggar måste du kontakta föreningen. Självklart får du måla och tapetsera hur du vill i lägenheten. Icke bärande väggar får tas bort, men fråga styrelsen först. Även tak för målas fritt. 

Kök och badrum

Vid i princip alla köksrenoveringar brukar avlopp och vattenanslutningar påverkas, men tänk på att du måste ha föreningens godkännande för det. Ska du byta köksfläkt måste du bolla med föreningen, då det kan påverka dina grannars ventilation. 

I badrummet gäller samma sak som i köket. .

Golv

Golvet får du göra precis som du vill med, vare sig det är att lägga nytt, slipa, måla eller behandla nuvarande. 

Fönster

Fönster får målas invändigt, men de får inte bytas eller renoveras då de är föreningens ansvar. Fönster får inte heller målas utvändigt av dig. Däremot är persienner, jalusier och rullgardiner dina egna och du får göra vad du vill med dessa. 

Element 

Vattenburna element tillhör föreningen och får inte bytas eller flyttas utan godkännande. Det gäller även i badrummet, du får inte byta radiator mot handdukstork exempelvis. 

Ventilation

Det är föreningens ansvar och du kan inte åtgärda eller förändra ventilationen. Behöver något ändras eller tas bort tar du kontakt med föreningen. 

Elinstallationer

Du ansvarar för all el i lägenheten som kontakter och lamparmaturer. Det innebär att du måste använda dig av en behörig elektriker. Elektrikern får även dra ny el i din lägenhet, men det bästa är att kolla med föreningen innan du påbörjar arbetet. 

Dörrar

Ytterdörren får målas i valfri nyans på insidan, men inte på utsidan då den ska harmoniera med grannarnas. Många får inte heller byta ytterdörr utan föreningens godkännande, men hör av dig för att höra om det finns möjlighet till ett byte. Dörrar inomhus får tas bort eller bytas, vilket gäller även dörrar i andra material än trä, som dörrar. 

Förvaring

Garderober och förvaring får monteras, flyttas och tas bort utan godkännande.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar