fbpx

Så tar du bort tapeten – med saker som du har hemma 

by Redaktionen

Är du redo att byta ut dina tapeter? Innan du fräschar upp ditt rum med ny tapet eller ett nytt lager färg måste du förbereda väggarna genom att ta bort din befintliga tapet. Men hur gör du? Och måste du ha särskilt medel för att få bort dem? Här är en enkel guide som du kan använda dig av.

Först och främst ska du förbereda rummet

Ta bort allt från väggarna, skydda eluttag, ventiler och maskera alla typer av öppningar med tejp. Om möjligt, stäng av elen och använd förlängningssladdar för att lysa upp rummet med lampor. Ta även bort alla möbler eller flytta dem till mitten av rummet och täck med plast. 

Ta bort med vinäger

Det finns ett helt naturligt, kemikaliefritt (och billigt!) sätt att ta bort tapeter. Mirakelmedlet heter vinäger. Blanda lika delar vinäger och varmt vatten i en sprayflaska. Applicera blandningen på din tapet och låt det sitta i ungefär 15-20 minuter. Ättiksyran i vinägern fungerar som ett slags lösningsmedel som luckrar upp tapeten och klistret.

Ta bort med sköljmedel

Ett annat tillvägagångssätt är att använda sköljmedel. Blanda sköljmedlet med lika delar varmt vatten och fördela det på väggarna med en tjock svamp, sprayflaska eller någon rulle av något slag. Låt det sitta i minst 30 minuter innan du börja skrapa bort tapeten. 

Sen tar du fram en spackel 

Oavsett om du använder vinäger, sköljmedel eller någon annan lösning så är metoden för att ta bort tapeten likadan. När medlet verkat klart på tapeten så är det dags att börja – och nu börjar det hårda arbetet. Ta bort tapeten genom att börja i det nedre hörnet och dra en bit uppåt. Du kan använda dig av lite olika verktyg för att skrapa bort tapeten – men vi rekommenderar starkt att du tar en bred spackel till hjälp. Om du har tur kommer tapeten lossna lätt men oftast så krävs det ganska mycket jobb för att få bort tapeten. Men var försiktig när du skrapar så du inte riskerar att skrapa sönder själva väggen. 

Avslutningsvis

När du känner dig nöjd med resultatet så är det dags för sista finliret. Blanda en matsked diskmedel med varmt vatten (ju varmare desto bättre så använd handskar) i en hink och skrubba väggen ren med en svamp. Skölj med vatten och en torr handduk. Nu är du klar! 

Tips: Använd inte en plastspackel. De brukar vara för tjocka och har inte samma kraft som en stålspackel. Överväg även att fila ner kanten på spackeln så att den blir mer rundad. Då riskerar du inte att hårda kanter gör märken i din vägg när du skrapar.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar