fbpx

5 sätt att boosta din energi och ditt välmående under höst och vinter

by Redaktionen

När dagarna blir kortare och mörkare kan många människor uppleva känslor som nedstämdhet, oro och ångest. Det är inte så konstigt eftersom det är bevisat att mer solljus gör dig piggare, gladare och faktiskt lite mer harmonisk. Så vad kan du göra då för att behålla energin och den där känslan av glädje även när de mörkaste månaderna är på ingång? Det finns faktiskt en hel del – läs vidare för att ta reda på vad!

Hjälp immunförsvaret 

När årstiderna och vädret växlar på det här sättet är det vanligt med förkylningar och influensa. När vi utsätts för sjukdomar sätter vårt immunförsvar igång för att kunna stå emot dem. Detta är ju bra – men resulterar i att kroppen gör av (och behöver) mer näringsämnen än normalt. Det ökade behovet gör att vi har färre näringslager för energiproduktion. Förutom omega-3 är även vitamin B viktigt för att vi ska kunna hålla vårt immunförsvar starkt. Även om du kanske inte blir sjuk i höst eller vinter kan du fortfarande uppleva en energi dipp av just den här anledningen. Tänk därför på att få i dig mer av omega-3 genom kost (avokado, gröna grönsaker, linfrön) och B-vitamin (linser, potatis, nötter, bananer) eller i tablettform.

Var konsekvent med sömnen

Bristen på naturligt ljus på hösten och vintern undertrycker frisättningen av melatonin, vilket är det hormon som talar om för vår kropp att det är dags att sova. Därför är vi helt enkelt tröttare – mörkret stör vår kropps naturliga processer. Men försök att sikta på 7-8 timmars sömn varje natt. Försök även att hålla din lägg tid och vakna tid konsekvent. På så sätt kan dina sömnmönster normaliseras och du får mer energi. Vi säger inte att du aldrig ska unna dig sovmorgon då och då. Men att ha för vana att sova länge på helgerna kan faktiskt göra dig tröttare. Ta en kort eftermiddagstupplur på 15 minuter istället – det kommer ge dig mer energi.

Glöm inte D-vitamin

Vi absorberar D-vitamin från solen genom vår hud. Under vintern är det kosten som utgör vår främsta källa till D-vitamin eftersom soltimmarna vid den här tiden på året är mycket färre. Fet fisk som lax och sill, ägg och mejeriprodukter som mjölk och matfett är bra källor till D-vitamin. Har du svårt att få i dig tillräckligt via kosten går det utmärkt att köpa D-vitamintabletter istället. 

Regelbunden motion

Det här kommer säkert inte som en chock – men träning och motion kan vara det absolut bästa för att boosta din energi och ditt humör. Massa serotonin och dopamin frigörs när du rör på sig – vilket är de ”må-bra-hormonerna” som gör att du känner dig gladare.

Fånga dagsljuset

Vinter betyder vanligtvis mindre ljus och mer mörker, vilket gör att din kropp automatiskt vill gå i viloläge. Vårt bästa tips: Gå ut när solen skiner. Att fånga dagsljus väcker kroppen och är även bra för din sömncykeln. Försök att spendera lite mer tid utomhus, dra upp gardinerna så ljuset släpps in och byt ut dina glödlampor mot LED-lampor med särskild dagsbelysning. Små tips som kommer göra stor skillnad! 

Hoppas du får nytta av något av de här tipsen!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar