Hur ofta ska du städa och tvätta saker i ditt hem?

by Redaktionen

Renlighet kan vara något subjektivt, vissa människor bär saker en gång och känner sig sen tvungna att tvätta dem – medan andra bär dem tio gånger innan det hamnar i tvättkorgen. Men när det gäller att städa hemmet och tvätta saker i ditt hem finns det några standarder som du bör ta hänsyn till, om än bara för din hälsas skull.

Hur ofta ska man…

Byta lakan?

Även om de flesta bakterier på lakan för det mesta är ofarliga, kan bakterierna tillsammans med smuts och oljor (som du avger) sätta sig fast i lakan och orsaka dålig hud och mjäll. För att hålla din säng ren, byt lakan en gång i veckan. 

Dammsuga mattor och golv?

Mattor bör dammsugas varje vecka (oftare om du har husdjur) för att hålla damm, smuts och allergener borta. Se till att dammsuga dina golv en gång varannan vecka. Du kanske vill tvätta dina köksgolv lite oftare, på grund av all mat och smulor som oftast trillar ner från köksbänken.  

Byta ut handdukar?

Vi rekommenderar att du byter ut dina badlakan (de som du torkar dig med när du duschat) samt handdukar som du torkar händer med var tredje dag. Dina kökshanddukar samlar bakterier varje gång du hanterar mat, torka av bänken och tvättar händerna. Vi rekommenderar att du tvättar dem en gång i veckan. Om du hanterar rått kött eller kyckling så ska du lägga handduken i tvättmaskinen omedelbart.

Städa toaletten? 

En toalett används dagligen – därför bör man göra en riktig rengöring minst 2-3 gånger i veckan för att hålla bakterier borta. Men ett gästbadrum, eller en toalett som inte används så ofta, behöver du inte rengöra lika ofta. 

Städa badrummet?

Hur ofta du bör rengöra ditt badrum beror i slutändan på hur ofta det används och av hur många personer. Men en bra regel är att städa badrummet en gång i veckan.

Avsätt då tid för att skrubba ina badrumsytor helt. Detta inkluderar rengöring av din dusch, badkar, kakel och golv för att säkerställa att varje yta blir fri från bakterier och smuts. Badrumsgolv ska behandlas som alla andra golv. Så ha som regel att alltid dammsuga och torka dina badrumsgolv när du dammsuger resten av hemmet. 

Städa köksutrustning?

Inspektera ditt kylskåp minst en gång i veckan. Ett supertips: Innan du går och storhandlar eller innan du får hem en matleverans rekommenderar vi att du torkar av hyllorna och även kontrollerar om det är något i kylskåpet som är gammalt.

När du ändå är igång kan du göra rent din mikrovågsugn, torka av brödrosten och diska kaffebryggaren.  

Rengöra madrassen?

Glöm inte din madrass. Alla bör dammsuga sin madrass minst en gång i månaden, men om du är lite av en allergiker så bör du överväga att ge madrassen en uppfräschning minst en gång varannan vecka. Dammsugning av din madrass hjälper till att ta bort allergener, dammkvalster och annat otäckt som vi inte kan se med blotta ögat. 

Torka av dörrhandtag?

Dörrhandtagen är inte de första man tänker på kanske när man ska städa hemmet och kan därför vara lätta att glömma. Speciellt dörrhandtagen till badrum och kök samlar på sig mycket bakterier, så att desinficera dem minst en gång i veckan kan vara en bra idé. Särskilt nu under influensatider.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar