fbpx

9 huskurer som kan lindra förkylning

by Redaktionen

Det finns inget magiskt botemedel mot förkylning – men det finns några sätt som kan lindra symptomen. Så nästa gång du känner att en förkylning är på gång – här har du knepen som både kan underlätta men även bekämpa viruset något snabbare. 

Tips: Börja med huskurerna redan vid första symptom för bästa effekt.

Drick vatten

Nummer ett för att snabbt återhämta sig från ett förkylnings- eller influensavirus är att hålla sig hydrerad. När du är återfuktad har din kropp en naturlig förmåga att spola ut bakterier ur ditt system.

Vitamin C

Även om vitamin C inte har visat sig förhindra förkylningssymtom, har vissa studier indikerat att det kan bekämpa viruset snabbare. Dessutom stärker det din allmänna hälsa, inklusive ditt immunförsvar. Få vitaminet genom din kost. Ju fräschare mat, desto bättre. Apelsiner, citroner och grapefrukt är en otroligt bra källa till c-vitamin. Pressa en citron i ett kallt glas vatten och drick – både fräscht och uppiggande. 

Sömn för återhämtning

Det är så viktigt att få mycket vila under förkylnings- och influensasäsongen. Ditt immunförsvar behöver sömn för att fungera optimalt och ha en chans att stå emot otäcka virus (och bakterier).

Smutta på varma vätskor

Drick varma vätskor, såsom kycklingsoppa, te eller varm äppeljuice. Detta kan vara lugnande och även lindra nästäppa genom att öka slemflödet.

Gurgla

Detta traditionella botemedel kan lindra ont i halsen, vilket ofta är ett av de första symtomen på en förkylning. Blanda ihop en tesked salt med två deciliter varmt vatten och börja gurgla.

Andas in ånga

Att andas in ånga från en varm dusch kan minska nästäppa och tryck, åtminstone tillfälligt. Ett alternativ till en varm dusch är att fylla en kastrull med kokande vatten, lägga en handduk över huvudet och andas in ångan.

Snyt dig ofta (och på rätt sätt)

Det är viktigt att snyta näsan regelbundet när du är förkyld snarare än att harkla tillbaka slemmet. Men om du blåser för hårt kan trycket föra bakteriebärande slem tillbaka in i dina örongångar, vilket kan orsaka öronvärk. Det bästa sättet att snyta näsan: Tryck ett finger över ena näsborren medan du blåser ut försiktigt för att rensa den andra. 

Eterisk olja

Eterisk olja är en annan bra huskur mot förkylning och hosta. Oljorna kanel, pepparmynta, citron, eukalyptus och timjan anses vara de bästa eteriska oljorna för förkylning. Lägg lite eterisk olja i en diffuser och känn hur din täppta näsa lättar för ett tag.

Lägg salva under näsan

En liten klick mentolsalva under näsan kan hjälpa till att öppna andningsvägarna och återställa den irriterade huden vid näsroten. Mentol och eukalyptus har alla milda bedövande ingredienser som kan hjälpa till att lindra smärtan av en täppt näsa. Sätt den dock bara på utsidan, under näsan, inte inuti näsan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar