fbpx

4 saker du bör tänka på när du väljer matta till köket 

by Redaktionen

En matta är ett otroligt bra sätt att få in mer färg, struktur och komfort i ett rum. Detta inkluderar även i köket. Oavsett om du är ute efter en liten matta, en längre framför diskbänken eller en stor matta över hela köksgolvet så kan dessa tips vara bra att tänka på när du är på jakt efter din matta.

Placering och storlek

Första steget: Var ska mattan placeras någonstans? 

Ska du lägga mattan under köksbordet är det viktigt att du går efter formen på ditt matbord. Är matbordet runt vill du helst ha en rund matta, men en större kvadratisk går också bra. Är ditt matbord rektangulärt ska du satsa på en rektangulär matta, gärna lite större. Ett bra mått att gå efter är 60 centimeter. Du ska alltså lägga till 60 centimeter åt alla håll runt bordet. Detta blir dels mycket snyggare men även mer praktiskt, då stolar som flyttas in och ut inte stöter på en mattkant. 

Ska du ha en längre löpare (som exempelvis en trasmatta) som ska ligga längs hela diskbänken? Mät alltid ut först. Du vill inte råka komma hem med en för kort matta. Mattan ska helst om möjligt gå exakt kant i kant – symmetri är snyggt.

Materialet – satsa på en lättrengörlig

I allmänhet är plattvävda mattor det bästa valet för kök, eftersom de tenderar att vara lättare att rengöra än mattor med högre lugg. Mattor som marknadsförs som inomhus- och utomhusmattor (vanligtvis gjorda av polypropen) är ett utmärkt val eftersom fibrerna inte absorberar spill.  Överväg lättstädade mattor till ditt kök. Maskintåliga bomullsmattor är ett vettigt val (förutsatt att de får plats i maskinen). Mattor gjorda av naturliga fibrer som jute, bambu eller sisal är dock det vi rekommenderar då är lätta att tvätta för hand och hållbara nog att hantera mycket fötter och spill. 

Design – mixa och matcha

Det fina med en matta är att det är ett relativt billigt att ändra utseendet på utrymmet! Vi säger relativt här eftersom det finns mattor i alla prisklasser. I alla fall – behöver ditt kök ett uppsving från det tråkiga gråa? Välj en färgglad matta. Det kommer att liva upp utrymmet avsevärt. Eller varför inte matcha mattan med ett skåp, ditt golv eller något annat i rummet. Är du sugen mönster? Välj ett geometriskt tryck, fransar längs kanterna eller någon annan utsmyckning. Men tappa inte den röda tråden, utan se till att den matchar något med resten av din inredning.

Se till så att ingen halkar

Om mattan inte har en halkfri baksida, placera den ovanpå en halkfri matta för att se till att den inte glider runt medan du lagar mat i köket. Alternativt så finns det speciell tejp som man kan tejpa fast under den befintliga matta. 

Litet tips: Ingen diskmaskin? Om du letar efter en liten mindre matta att stå på när du ska diska kan det vara värt att satsa på en tjockare. Detta kommer göra ditt diskande mer bekvämt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar