Stor balkong? 4 tips som gör det lite lättare att inreda

by Redaktionen

Är du en av de lyckliga som har en stor balkong? Om ja, vet du hur man inreder ett så stort utrymme? Tvärtemot vad många tror är stora balkonger minst lika svåra att inreda som små balkonger. Eftersom det finns många alternativ och varje alternativ kostar pengar. Men det finns faktiskt några smarta knep som du kan gå efter, för att skapa en funktionell och snygg balkong oavsett hur stor den är

Skapa zoner

När du börjar planera hur du ska inreda din balkong är ett tips att skapa och bryta upp utrymmet med zoner. Börja med att identifiera vad du vill ha balkongen till. Vill du tillexempel kunna utnyttja balkongen till att äta middagar ute, ja då skapar du en zon med ett bord och stolar. För lata dagar i solen kan du skapa ytterligare ett område med solstolar. Kanske vill du också ha en lite skönare loungehörna där du kan läsa eller sitta och ta en drink med vänner. När du vet vilka zoner din balkong ska ha kommer det inte kännas lika överväldigande och det kommer även bli lättare att välja ut rätt möbler och tillbehör. 

Växter

Om din balkong är det enda utrymmet ”utomhus” som du har har är växter och blommor idealiskt att ha på balkongen. Med en lite större balkong kan du välja större växter eller träd som annars inte får plats inomhus, som en palm eller ett citrusträd. Inte bara ger växter färg till din balkong, de fungerar även som ett insynsskydd. Att lägga till en spaljé och plantera klättrande vinstockar över är också vackert och bidrar till avskildhet. Här kan du också skapa små zoner, med stora fruktträd i en zon, mindre blommor och krukväxter i en zon och klätterväxter i en annan zon. 

Variera belysning

På en mindre balkong kan det räcka med ett par vägglampor för att lysa upp hela utrymmet. När du har att göra med en större balkong kan du dock behöva flera alternativ för att få tillräckligt med ljus. Om du letar efter ett billigt alternativ som verkligen skapar en WOW-effekt är ljusslingor ett perfekt alternativ. Linda dem runt ditt balkongräcke eller fäst dem längs väggen. Att investera i belysning till din balkong kan räcka långt.

Glöm inte detaljer och andra föremål

I ett stort utrymme gör föremål och andra ting stor skillnad. Det blir liksom pricken över i:et. Är balkonggolvet tråkigt kan du använda färgglada utomhusmattor för att liva upp utrymmet. Mattor är även ett bra sätt att bryta upp de olika zonerna som vi pratade om. Köp utomhuskuddar i någon djärv färg, lägg i en liten hög och vips har du en mysig plats för barnen att hänga på. Häng upp några talgbollar till småfåglarna eller införskaffa en stor staty som kan bryta av och vara balkongens mittpunkt. 

Tips: En långsmal balkong kan vara lite knepig att inreda. Men faktum är att du inte behöver känna att du måste inreda hela balkongen. Om tiden eller budgeten inte räcker till kan du istället bara skapa en zon (eller två) och skärma av resten av balkongen. Det behöver inte vara allt eller inget. Det viktigaste är att du har någon mysig yta att vara på.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar