fbpx

Så får du dina tulpaner att hålla längre

by Redaktionen

Det vackraste vårtecknet är tulpaner i vaser och inga verkar älska den krispiga blomman mer än vi svenskar. Vi köper nämligen flest tulpaner i hela världen. När säsongen verkligen är igång säljs det en miljon tulpaner – varje dag. Det märks inte minst på sociala medier, där influencers och växttokiga lägger upp bilder på franska tulpaner i mängder. Men hur får man tulparnera att hålla längre? Här är fem tips som får tulparnera att se riktigt fräscha ut. 

Gör en ny snittyta

När du kommer hem med tulpanerna, börja med att göra en ny snittyta med en mycket vass kniv. Du ska absolut inte klippa stjälkarna, då det istället kan skada blommorna och göra att de får svårt att ta upp vatten. Gör en ny snittyta ungefär varannan dag för bästa hållbarhet. 

Vart ska tulpanerna stå? 

Placera tulpanerna svalt, gärna långt ifrån element, direkt solljus och andra värmekällor. Det förkortar deras livstid avsevärt. Under natten kan du ställa dem någonstans där det är extra kallt, exempelvis vid ett fönster. Tulpaner ska inte heller stå nära fruktskålen, etylengasen som utsöndras kan göra att dina nya blommor vissnar snabbare. 

Plasten på?

En del hävdar att plasten ska vara på. Stämmer verkligen det? Ja, många florister tipsar om att ställa tulpanerna i vatten med plasten på i ungefär en timme eller två när du kommer hem med buketten. Efter det kan du arrangera buketten efter tycke och smak.

Fräscht kallvatten

Byt vatten ofta! Tulpaner älskar att stå i kallvatten och många växtfantaster tipsar till och med om att stoppa i isbitar i vattnet för att få riktigt krispiga blommor. Fyll på med kallvatten minst en gång varje dag. När du fyller på så se till att ge tulpanerna rikligt med vatten för att de ska trivas riktigt bra. 

Köp alltid svenskt

De flesta tulpaner i butikerna är svenska, men finns det kravmärkta blommor kan de vara en god idé att köpa dessa för klimatets skull.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar