Se upp! Det här får inte vovven äta under julen

by Redaktionen

Vi närmar oss julen med stormsteg – och vad vore julen utan maten och godiset. Däremot finns det mycket som är farligt för våra vovvar under julsäsongen. Här är allt du behöver undvika för att hunden inte ska bli sjuk.

Det är viktigt att hålla koll på julbuffén och gottebord under julen. Försäkringsbolaget Agria skriver att akuta veterinärbesök ökar med 20 procent under julhelgerna. Därför gäller det att hålla koll på hunden och se till att den inte äter något olämpligt. Var uppmärksam på hundens allmäntillstånd, kräkningar och diarréer och rådfråga alltid en veterinär.

Den livsfarliga chokladen

I choklad finns ämnet teobromin som är giftgt för hundar. Symtom på förgiftning är illamående, kräkningar, diarréer och buksmärtor. Hundarna kan även börja dregla mer än vanligt.

Julmaten

Fet och salt julmat ska inte ges till hund, då det kan leda till inflammation i bukspottskörteln. Se även upp för köttbullar och korv som innehåller lök, då lök är giftigt för hund. Den digitala veterinärstjänsten First Vet skriver att det finns ett ämne i lök som skadar de röda blodkropparna. När de går sönder slutar de att fungera och när hunden får i sig lök drabbas kroppen av blodbrist. Då kan inte den transportera ut syre till hela kroppen.

Nötter

Nötter kan fastna i hundens hals eller i tarmen, skriver försäkringsbolaget If. Det kan krävas en operation för att ta bort stoppet i tarmen.

Russin

Vindruvor och russin är livsfarliga för hund. De kan få njursvikt och risken finns att hunden dör.

Julväxter

Försäkringsbolaget Agria skriver att hundar inte ska äta julväxter som julros, amaryllis, hyacint, mistel och julstjärna.

Fågelmat

Fågelmat som talgbollar ska inte ätas av hundar, då det kan leda till inflammation av bukspottskörteln.

Deg från julbaket

Jäsande degar ska inte ätas av hunden. I en varm hundmage kommer degen att fortsätta jäsa, vilket gör att etanol produceras. Etanolen tas upp i blodet och hunden kan bli alkoholförgiftad – och det går snabbt. Det märks att hunden blir berusad, samt att blodsocker och blodtryck sjunker. Det gör att hunden kan hamna i chock, få kramper och det kan få en dödlig utgång. Däremot är färdiggräddade bullar inte farliga, men saffran i stor mängd och russin i liten mängd är som sagt det.

Se upp för

  • Glitter, julpynt, julkulor – vissa hundar äter det mesta och även julpynt. Det kan behövas opereras bort.
  • Barnens leksaker blir lätt en delikatess som slinker ner.
  • Batterier från julklapparna.
  • Presentsnören.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar