fbpx

Sant och falskt om allergivänliga hundar

by Redaktionen

Långa sköna skogspromenader, villkorslös kärlek och mycket skratt. Många drömmer om en hund som sällskapsdjur, men är allergiska. Finns allergivänliga hundar? Vi reder ut hur allergi mot hundar fungerar.

Hur vet jag om jag är allergisk?

Symtom på allergi är rinnsnuva, ögon som kliar och är röda, nysningar och nästäppa. Nässelutslag är också vanligt. Enligt 1177 finns det olika test för att undersöka om man är allergisk, exempelvis ett blodprov eller ett pricktest. 

Finns allergivänliga hundraser? 

Det enkla svaret är nej, det finns inga allergivänliga hundraser. Studier visar på att allergiker snarare är olika känsliga mot olika hundindvider snarare än raser. Andra faktorer som ålder och päls kan påverka. Till med kön kan spela in om du tål en hund eller inte. 

Hundraser som sägs vara mer allergivänliga

Vissa hundraser som exempelvis bichon havanais, bichon frisé och lagotto romano avger färre allergener än andra hundar. Det betyder som sagt inte att de inte är helt allergivänliga, men har du många runt dig med allergier så kan det vara bra alternativ. 

Hanhundar avger mer allergener

Det stämmer verkligen att kön kan spela in. Blir du allergisk av vissa hundar men inte av andra? Det kan bero på att hanar bär på fler allergener än honor, visar forskningen. Okastrerade hanar bär dessutom på fler allergener än kastrerade. 

Magasinet MåBra har citerat CNN i en artikel om hundars kön och allergi. De skriver att Dr. Lakiea Wright från Bringham and Women’s Hospital säger att ungefär 30 procent av alla hundallergiker är allergiska mot ett specifikt protein som tillverkas i hundens prostata. 

Är du bara lite känslig kan det vara bra att fundera över om du kanske ska skaffa en hona. 

Hur undviker jag allergener?

Träffar du personer med allergi då och då finns det schampo för att ta bort allergener, men det går inte att använda hela tiden och var försiktig med hundens hud. Det är även viktigt att städa och hålla rent. För att minska allergener gäller det att våttorka och dammsuga ofta. Till exempel finns det dammsugare som suger upp allergener bättre än andra. Allergiker bör även se till att hunden inte slickar på dem, då många allergener finns i salivet. 

Ska man ha hund om man är allergisk?

Det enkla svaret är egentligen nej, speciellt när det gäller barn då de kan utveckla astma och bli väldigt sjuka. Även allergiska vuxna riskerar att utveckla astma om de har husdjur.

Tack för oss! /Redaktionen
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar