9 kryddor du kan odla inomhus – året runt!

by Redaktionen

De godaste kryddorna är de som du odlar i hemmet. Det är dessutom ekologiskt, snällt för plånboken och gör vardagen lite lättare. Det här är 9 kryddor du kan odla i ditt eget hem.

Många kryddor är perenna och klarar sig inomhus efter en sommarsäsong i kruka eller trädgårdslandet. Kryddor ska stå i söderläge och få ungefär 5–6 soltimmar. Har du inget söderfönster kan du behöva investera i en växtlampa för att kryddorna ska må prima. 

1. Basilika 

Mycket populär inomhusfavorit som kräver en hel del ljus och värme. För att basilikan ska trivas riktigt bra behövs en växtlampa under vinterhalvåret eller att den står i ett varmt fönster med söderläge. Basilikan är ettårig. 

2. Persilja

Långsam i starten är persiljan, men den kräver inte alls lika mycket värme och ljus som basilikan. Den växer väldigt snabbt efter den tröga starten. Välj bland krusbladig och slätbladig persilja, där den senare har mer intensiv smak. Persilja behöver sås i omgångar då den inte bryter nytt. 

3. Rosmarin

Rosmarin är underbart till grillat och bör finnas i varje hemmakocks kök. Den trivs i väldränerad jord och vill torka upp mellan vattningarna. Rosmarin växer långsamt och ojämnt och är en vacker buske. 

 4. Gräslök

Gräslök är en perenn krydda som klarar att stå i kruka i fönstret. Klipp ner den ordentligt då och då, så kommer den att växa till sig. 

5. Citronmeliss

Citronmeliss älskar ljus och vill gärna stå i söderläge eller under lampa. Kryddan är tålig och vill inte stå för blött. 

6. Timjan

För att timjan ska må riktigt bra inomhus behöver den väldränerad jord och växtlampa. Den växer ganska långsamt och blir rätt späd. Även om du placerar den i ett västligt eller östligt fönster kommer den dock att växa, även om den föredrar mycket ljus i sydligt läge. 

7. Citrongräs

Citrongräs överlever inte utomhus under vintern, men klarar sig fint inomhus. Den vill inte stå i vatten och kräver mycket solljus. De små bladen är mycket söta och goda att ha i efterrätter, medan de stora, sträva bladen kan torkas och användas till te. 

8. Oregano  

Oregano behöver väldigt mycket ljus. Kräver ungefär samma skötsel som timjan, det vill säga växtlampa och mager, väldränerad jord. Även oregano har ett vekt sätt att växa och blir ofta rätt långa ranka grenar. Kan både frösås och odlas på skott. 

9. Salvia 

En av de vackraste kryddorna att titta på är salvia. Odlas som rosmarin och passar bra i kötträtter. Den klarar av den torra inomhusluften fint, men behöver mycket ljus – gärna från en lampa. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar