fbpx

5 trendiga och lättskötta krukväxter

by Redaktionen

Dessa snygga och tåliga krukväxter fyller ditt hem med frodig grönska och är både trendiga och lättskötta. Perfekt för dig som tenderar att glömma bort att vattna med jämna mellanrum… 

1. Palettblad

Med sina häftiga nässelliknande blad i färger som rosa, orange, grönt och rött har palettbladet blivit en av de mest populära krukväxterna. Palettbladet är mycket lättskött. Många uppskattar att den växer snabbt och att det går att ta många sticklingar på den. Trivs i alla väderstreck förutom i söder, men det går att ha den i söder fast då kan du behöva täcka den mitt på dagen och hålla jorden väldigt fuktig. 

2. Porslinsblomma

Lika vacker som den är lättskött – porslinsblomman är en fantastisk växt. De behöver oftast ställas upp genom en ställning, en del gillar att använda en båge. Porslinsblomman behöver inte vattnas så ofta men kan torkas ut mellan vattningarna. Perfekt för den som har svårt att komma ihåg att vattna blomman. Växten trivs i ljus, men tycker inte om starkt solljus i söderläge. Får den däremot för lite ljus kommer den att växa, men kommer med största sannolikhet inte få några knoppar och blomma. Nu under vintern ska man vattna ännu mer sparsamt för att porslinsblomman, eller hoya som den heter, ska trivas extra bra.

3. Kaktus

Maffiga kaktusar som står på piedestaler eller små, gulliga i ett stilleben – förutom att vara lättskötta är de även extremt mångsidiga. Kaktusar klarar ofta från 10 till 25 grader och tål både skugga och sol. Perfekt för den som inte har speciellt gröna fingrar men gillar att ha vackra växter! 

4. Monstera

Lättskött men samtidigt pampig är trendiga monsteran. Det är en kallaväxt från Centralamerika som gillar att ta plats. Monsteran kräver stort utrymme, både bladen men även luftrötterna och vill inte stå i direkt solljus. Den vackra växten vill torka lätt mellan rejäla vattningar. Eftersom monsteran kommer från tropiska Centralamerika tycker den om varm och fuktig luft, så det gäller att duscha den relativt ofta. 

5. Peperomia

Underbart vackra blad har peperomian. Den trivs i alla väderlägen förutom söder under sommaren och ska vattnas när jorden har torkat lite. Det roligaste med peperomia är att den ena är inte den andra lik – upptäck sorter med minimala blad eller enorma stora blad, blad i olika färger och till och med former. Det är en rolig och mångsidig växt som är lätt att ta skott på. Du behöver bara klippa av två centimeter skaft och trycka ner i lätt fuktad jord. Håll jorden lätt fuktig så kommer du få en ny peperomia.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar