Hur du får dina örter att växa hela vintern

by Redaktionen

Det kalla vädret må vara på väg, men det betyder inte att du behöver skiljas från färsk persilja eller salvia.

Temperaturerna faller, men det finns sätt att hålla dina kryddor växandes till våren. Örter som tål viss kyla, som gräslök, mint, persilja, salvia och timjan kan ofta överleva kyligare temperaturer och fortsätta att producerar smakfulla blad, så länge som de får visst skydd eller odlas inomhus. Till och med örter som rosmarin som är mer känslig för kyla kan klara sig genom vintern med lite extra skydd.

Låt oss utforska hur vi kan förlänga örternas livslängd och lyckas njuta av våra färska favoritkryddor genom hela vintern.

1 Placera i drivhus eller odlingsklocka

Att täcka örterna gör att värmen från jorden inte dunstar bort lika lätt och kan öka temperaturen med flera grader. Detta kan förlänga växtsäsongen både höst och vår.

Drivhus har tak av sluttande glaspaneler som placeras i sydlig riktning. Detta gör att maximalt med solljus når plantorna inuti och skapar en miljö som är flera grader varmare än utomhustemperaturen.

Odlingsklockor är mindre och ett enklare sätt att skydda sina plantor från kylan, genom att de är lättare att förflytta. Traditionella odlingsklockor är klockformade och av glas.

Odlingsklockor kan vara dyra, men du kan även göra din egen genom att klippa av botten av en stor plastförpackning, som en vattenflaska. Placera varje flaska över en ensam planta och gräv ner några centimeter av flaskans öppning i jorden för att fästa den.

2 Täck i ett tjockt lager av grov kompost

Många örter kan växa hela vintern om de får isolering av halm, strimlor av bark eller annan grov kompost. Om vintern inte är för kall kan vissa örter, som persilja, fortsätta att ge nya blad. Om detta är fallet, gräv undan komposten och klipp de örter du behöver, för att sedan täcka dem på nytt. I regel brukar plantor inte växa särskilt mycket och du bör vara försiktig med att klippa dem för ofta.

Oroa dig inte om snö faller, då detta ger ytterligare värmeisolering för örterna under komposten. När våren kommer kan du gräva ner komposten i jorden.

3 Gräv upp och flytta till ett växthus

Om du odlar örter utomhus kan du flytta dessa till krukor och ställa på ett mer skyddat ställe.

Välj de örter du vill fortsätta odla under vintern, som gräslök, oregano, salvia och timjan. Klipp ner dem till 2,5 centimeter och, med en vass spade, dela dem i roten. Var noga med att få med rötterna så att varje ört passar i sin kruka. Använd planteringsjord som tillåter god dränering och plantera varje ört i en egen kruka.

De bör växa upp igen och du kommer kunna njuta av färska örter till våren då det åter är dags att plantera dem utomhus.

4 Odla på ett soligt fönsterbräde

Örter kan odlas från frön eller sticklingar och ser fina ut på ett fönsterbräde i köket, så länge detta får minst sex timmar sol om dygnet. Om du använder sollampa bör 14 timmar räcka. Temperaturen bör ligga mellan 16 och 21 grader för bästa resultat. Du kan plantera om kryddor från trädgården eller börja från början genom att odla kryddorna från frön.

Belöningen man får av att odla örter inomhus är att ha sommarens färska smaker på en armslängds avstånd. Gräslök, oregano, persilja och timjan är bara några av de lättaste örterna att odla inomhus i ett soligt fönster. Använd planteringsjord som dränerar väl i krukorna. Vattna ordentligt när de översta två till tre centimetrarna av jorden är helt torr.

5 Förläng livslängden genom att lägga färska örter i vatten

Örter som basilika och mint växer snabbt när de placeras i en kruka med vatten under några veckor. Andra kryddor som också växer bra är salvia, oregano och timjan. När dessa placeras i vatten börjar de skapa rötter och kommer få nya blad. Detta är ett bra sätt att förlänga skörden, vare sig du tar in sticklingar från trädgården eller köper färska örter i affären.

Processen är enkel: placera helt enkelt stjälkarna som klippts av i en liten burk eller i ett glas med vatten. Ta noga bort blad som växer lågt så att dessa inte hamnar i vattnet. Ställ kryddan i ett soligt fönster.

Löven som växer inomhus kommer vara tunnare och något mindre smakrika än de som växer utomhus, men de kommer ändå ge smak till dina favoriträtter. Fyll på med vatten vid behov och njut av den förlängda skörden under flera veckor framöver.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar