fbpx

Hur du gör det mesta av din lägenhet med öppen planlösning

by Redaktionen

Utrustad med knep för att maximera ditt kök, matsal och vardagsrum kommer du se din lägenhet på ett helt nytt sätt

Detta kan bli en utmaning om din lägenhet är skapad så att hela ditt liv är inklämt i ett enda rum. Tricket för att få det att fungera? Smarta zoner, att skapa en egen plats för varje område med en egen funktion i hemmet.

Bli bekväm med zoner

Tänk på varje del i de vanligtvis tre zonerna i en klassiskt öppen planlösning – kök, vardagsrum och matsal – som egna avgränsande zoner och med varsin distinkt karaktär. Detta behöver inte betyda olika stilar, utan helt enkelt att varje utrymme får sitt eget uttryck inom en övergripande harmonisk helhet.

Du vill ha så ”välmående” utrymmen som bara möjligt, utan att ett av dem verkar lida på bekostnad av ett annat utrymme. Till exempel kan en bokhylla från golv till tak vid kökets slut skapa en naturlig men diskret avgränsning mellan utrymme för matlagning och utrymme för middag och vardagsrum. Ett konstverk på väggen kan markera utrymmet för matsalen, och en stor matta är alltid ett bra val när du vill märka ut vardagsrummet.

Använd en alkov

Du kanske önskar ha en visuell gräns mellan köket och det resterande utrymmet. Köket är vanligtvis placerat vid den mörkare delen av utrymmet, vilket gör att en skiljevägg med öppningar kan fungera bra i dessa fall. Detta gör att du tillåts se ut till de sociala delarna av rummet och få in en del dagsljus medan du lagar mat.

Klicka på foto och välj ”Andra foton av detta projekt” för att se hur denna skiljevägg också har smarta inbyggda fönster för att få in ytterligare ljus i köket.

Räta upp köket

En rak vägg är fint i köket, så om din lägenhet är bred nog, installera alla skåp och utrustning längst en vägg i en linje. En bredd på 3,6 meter kommer ge dig plats för kylskåp och ordentliga arbetsytor.

Placera middagsbordet parallellt med köksskåpen för att skapa en naturlig avgränsning mellan köket och vardagsrummet. Bordet kommer även kunna fungera som en köksö och ge extra arbetsyta vid matlagning.

Använd dramatisk ljussättning för att accentuera matbordet

Kläm in en bänk

Där det är ont om utrymme kan en bänk som placeras längst väggen minska det utrymme som är nödvändigt för en matsal. Man kan även skapa smarta lösningar för förvaring under bänken. Fundera noga över hur det är enklast att komma åt förvaringsutrymmet, om det är framifrån, ovanifrån, eller genom skåp eller luckor.

Väl placerade konstverk och en fin taklampa kan ge matsalsutrymmet en distinkt och mysig karaktär.

Vänd ryggen till

En soffa som placerats vinkelrätt mot längden i ett avlångt rum fungerar som en tydlig avgränsning, och märker ut vardagsrummet från kök och matsal. Om utrymmet tillåter kan effekten förstärkas genom en bokhylla i samma bredd och höjd som soffan längst soffans rygg.

På detta sätt kan du skapa ett avslappnande utrymme där du kan sätta dig i soffan med ryggen mot kök och matsal (för de stunder när du vill lämna disken till ett senare tillfälle).

En soffgrupp med fåtöljer, samt en stor matta under och väl vald belysning kan skapa ett tydligt rum i rummet i en lägenhet med öppen planlösning.

Dela upp och separera

En väl placerad bokhylla eller förvaringsskåp kan också fungera som en effektiv gräns mellan vardagsrum och matrum. Det kan även erbjuda användbart förvaringsutrymme för vardera utrymme, och ovanpå kan man ställa plantor, skulpturer eller foton, vilket även det hjälper till att avgränsa zonerna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar