Hur du smyger in mer förvaringsutrymme i din lägenhet

by Redaktionen

Dessa kompakta hem visar hur du gör det mesta av det utrymme du har

 

Gör det mesta av dina väggar

Det första och mest uppenbara du kan jobba med är dina väggar. Men i en lägenhet, och i synnerhet om det är en lägenhet med öppen planlösning, kanske du inte har så många. Fundera därför över om du kan separera utrymmet genom ”förvaringsväggar” som kan sträcka sig från golv till tak eller vägg till vägg, eller allt däremellan. De mest praktiska lösningarna är skräddarsydda och anpassade efter dina särskilda behov, men du kan också köpa färdiga förvaringsväggar som kan fungera fint.

Att bygga ut hyllor över dörrar eller öppningar är ett utmärkt sätt att få några meter till av förvaringsutrymme för till exempel dina böcker eller andra samlingar.

Ge allt sin plats

Ett säkert sätt att få din lägenhet att kännas mindre är att inte ha ett särskilt ställe att förvara saker, då detta gör att högar med grejer bara växer.

Så behöver det inte vara! Även med begränsat utrymme och många olika saker att förvara, är den bästa lösningen att samla så många ting på samma plats som möjligt och få detta att fungera ihop. Du kanske finner ett perfekt grunt garderobssystem som är färdigt att installera, eller så måste du skaffa dig något specialtillverkat, men lösningen är alltid att ha allt välorganiserat med tillräckligt förvaringsutrymme för vardera sorts saker.

På nolltid kan det som skulle kunna vara en kakafoni av kaos bli en vägg av välsorterad njutning.

Mode på tapeten

Ibland är de enklaste lösningarna även de bästa. Det är lätt att man överanalyserar ett problem, så om du har saker du gärna tittar på, varför inte hänga dem från taket? För större objekt, som cyklar, kommer du behöva ett högre tak (om än att hänga dem från taket mot en vägg tar lite mindre plats då du inte kommer slå huvudet i dem på detta sätt).

Om du inte har stora utrymmen att leka med kan du även i en lägenhet med låg takhöjd få plats med hängare för kläder eller en rad med krokar avsedda för pannor och köksutrustning.

Dela upp i nivåer

Ett av de minst utnyttjade områdena i din lägenhet kan vara utrymmet under dina fötter. Att bygga ett upphöjt förvaringsutrymme är en ganska enkel procedur som består av att lägga golvbalkar och golvbrädor som inte skapar stora störningar i lägenheten. Resultatet kan bli ett fantastiskt förvaringsutrymme av antingen djupa lådor, skåp eller förvaringsboxar, eller en utdragssäng som även fungerar som soffa. Den upphöjda delen ger även en ny dimension och dynamik till din lägenhet. Golv som har paneler som kan lyftas bort kan också ge dig möjlighet till smart förvaring.

Tänk över dina förvaringsbehov

En bra början när du funderar över förvaring är att komma fram till vad du vill förvara – handlar det om skor, böcker, leksaker, mat, kläder? – och sedan hur synliga du vill att dessa saker ska vara. Sedan är du redo att skapa det förvaringsutrymme som du tror passar funktionen. Tänk ut vilket område som passar bäst för syftet.

Om du till exempel behöver förvaring för smycken kan du skapa ett inbyggt skåp i väggen då detta är små föremål som inte tar mycket plats men som gärna ska förvaras så man lätt ser vad som är vad.

Utforska oväntade utrymmen

Varhelst utrymme finns, finns även plats för förvaring, men dessa platser kanske inte är direkt uppenbara. Specialtillverkad förvaring i badkarsväggar eller andra bortglömda utrymmen kan vara mycket användbart, och skapa förvaring för precis det du behöver på platsen du behöver det.

Det finns även alternativet med förvaring i trapporna i din lägenhet. Dessa kan bli lådor för skor, filtar eller andra diverse saker som du vill förvara lättillgängligt men utom synhåll.

Maximera funktion

När är en säng inte en säng? När den är ett hemkontor! Ibland kan ett begränsat utrymme leda till de mest smarta lösningarna i ett hem, som inte behöver kosta en förmögenhet om du håller dig till smart konstruktion och relativt enkla material.

En säng med ett inbyggt skrivbord i sänggaveln kan byggas av plywood med björkfasad, men kan även byggas av billigare trä och målas om ekonomin är knaper. Om ekonomin tillåter, kan det inbyggda skrivbordet byggas av ek eller ett annat hållbart massivt träslag som ger en mer exklusiv känsla, allt beroende på vilken stil du önskar uppnå.

Sätt på hjul

En smart möbel med dubbla användningsområden kan bli en lösning för smart förvaring i ditt hem. Till exempel kan du istället för att dela ditt rum med en fast möbel, skaffa en möbel för avgränsning av rummet som roterar. Denna kan tillverkas i en höjd och längd som passar dina förvaringsbehov och innehålla hyllor eller kådor. När golvet inte räcker till är det klokt att tänka på förvaringsmöbler som fyller flera funktioner.

Ett annat sätt att skapa förvaringsmöbler med dubbla syften är att förvandla robusta lådor till extra sittplatser genom sittkuddar. Du kan sedan sätta dessa på hjul för att göra dem enklare att flytta och på så sätt utnyttja golvet till max.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar