Ny valp till sommaren? Det här behöver du veta

by Redaktionen

En gosig, ny familjemedlem som följer med på familjens äventyr. Att ha en valp under sommaren är ljuvligt, men det finns några saker man måste hålla koll på. Här är några tips till dig som nybliven hundägare. 

Bli rumsren

Något många vill arbeta med med sin valp är rumsrenheten. Det är inte så svårt, men det gäller att ha tålamod och vara förutseende med lite planering. En valp uträttar sina behov efter den har ätit, sovit och lekt. Då gäller det att lyfta upp den och gå ut snabbt för att valpen ska kissa och bajsa utomhus. Uppmuntra och beröm utomhus, men säg ingenting inomhus utan torka bara upp. Försök att studera hur hunden ser ut, om den gnyr och gnäller innan den uträttar sina behov så kommer du veta när det är dags. Fördelen med att ha en valp under sommaren är att det är lätt att snabbt komma ut. 

Kontakten

Förutom lek och gos, är det viktigt för valpen att lära sig hanteras skriver Svenska kennelklubben (SKK). Med hjälp av kroppskontakt kan du visa hunden din sinnesinställning, om du är bestämd eller tillrättavisande (så klart utan att vara aggressiv). 

Det gäller även att träna på att bli hanterad hos veterinären. När du är hos veterinären ska valpen kunna hållas still. Ta som vana att undersöka hela valpens kropp varje dag. Gå igenom öron, päls och kroppsdelar. Då är det större chans att du hittar något fel och du har en hund som är van att bli hanterad när det är dags att gå till veterinären. 

Valpar bits

Den första tiden kommer valpen att bitas mycket och ofta. Det brukar växa bort när valpen blir större. Däremot ska du lugnt hålla fast den när den biter dig, och släppa när den lugnat sig, skriver SKK. Prata lugnt och klappa den samtidigt. Erbjud alltid något annat att bita i.

Undvik värmeslag 

Butiken Arken Zoo skriver att hundar kan drabbas av värmeslag om de vistas i bilar under sommarens varma dagar och utomhus på platser som badstränder och balkonger. En hund har en kroppstemperatur på ungefär 38 till 39 grader. Blir hundarna för varma, måste man hjälpa till att sänka kroppstemperaturen. Du måste till veterinär om hunden blir dålig men några saker kan du göra själv. Exempelvis ska du försöka få hunden att dricka och ställa den i skugga. Sätt gärna på AC eller fläkt. Hunden ska även doppas eller blötas ner med svalt vatten.

Värst är det för trubbnosiga sorters hundar, skriver Arken Zoo. De måste direkt tas till veterinär så fort de uppvisar symtom på överhettning och andningsproblem, då de blir överhettade lättare än andra raser. 

Förebyggande åtgärder 

För att valpen inte ska bli överhettad så ska du alltid ha med vatten till hunden och befinna er i skuggan. De längre promenaderna och motionerandet ska helst göras tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det kan även vara bra att bada hunden om det är för varmt, skriver Arken Zoo. 

Ha kul!

Sommartiden är fantastisk! Valptiden är mysig, rolig och ibland frustrerande, men det gäller att ta vara på tiden.Ha kul med din valp, lek och busa och skapa en nära kontakt så kommer ni ha en lång vänskap. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar