fbpx

9 semesteraktiviteter för barnfamiljer

by Redaktionen

Alla som har barn vet en sak: Sommarlovet är långt. Fyll det med roliga aktiviteter som inte behöver kosta så mycket. Det roligaste är att vara tillsammans och hitta på något roligt. Låt fantasin flöda och ha en oförglömlig sommar med hela familjen. 

1. Besök ett museum

Besök ett spännande museum med barnen och lär er mer om något. Många museer brukar vara gratis för barn eller åtminstone ha reducerat pris. I Stockholm finns klassiska barnfavoriter exempelvis Junibacken, Skansen och Vasamuseet. I Göteborg kan ni till exempel besöka Universeum, Naturhistoriska och Världskulturmuseet. 

2. Klappa djuren på en 4H-gård

En uppskattad aktivitet är att besöka en 4H-gård, vilket är som en liten lantgård där barn och unga får lära sig hur man tar om hand om djur. Alla 4H-gårdar är olika, men ofta finns ponnyridning, odling och café. Det brukar också finnas dagläger till en kostnad. 

3. Anordna en skattjakt

Göm en skatt och rita en karta och låt barnen gå på riktig upptäcktsfärd – nämligen en skattjakt. Brukar uppskattas och barnen får vara kreativa och problemlösande. 

4. Gå på biblioteket 

Mysigast på sommarlovet är att läsa böcker! Gå till biblioteket och låna med er spännande böcker hem. 

5. Pyssla och återbruka 

Bygg en påhittad stad av något ni har hemma: toarullar, glasspinnar, kapsyler. Finns det något som måste lagas där hemma? Går det att göra något nytt av något gammalt? Att sitta utomhus i skuggan och pyssla är riktigt mysigt. 

6. Ha ett skapande projekt ihop!

Sommaren är till för att vara kreativ och hitta på roliga projekt tillsammans. Gör en film, skriv en helt egen låt eller skriv en bok. 

7. Gör en femkamp

Tävlingsdags! Anordna en femkamp för antingen familjen eller hela grannskapet. Det kommer att bli en dag barnen aldrig glömmer! 

8. Laga mat tillsammans

Tre mål mat och mellis och fika – sommarlovet består av hur många måltider som helst när man har barnen hemma. Engagera barnen och laga mat tillsammans. Gör något roligt av det. Ät tvärtommiddag – börja med efterrätt, sedan huvudrätt och förrätt. 

9. Hyr gratis film

På sajten cineasterna.com går det att hyra gratis film. Allt du behöver är ett bibliotekskort för att hyra allt från svenska humorklassiker, anime och barnfilmer. Kanske kan ni leka bio och sälja lite popcorn, godis och chips till en summa av barnens veckopeng?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar