fbpx

Millesgårdens nya utställning om Stig Lindberg

by Redaktionen

Berså, Prunus, Salix – den stora konstnären Stig Lindberg är personen bakom flera av Sveriges allra mest populära tryck. I år uppmärksammas han på konstmuseet Millesgården med en alldeles egen utställning. 

Sommarens stora utställning på Millesgården handlar om vår älskade ikon – Stig Lindberg. På utställningen kan du titta på över 400 objekt – allt från tapeter, porslin, textilier och industridesign. Det finns även skisser och illustrationer att kika på.

Favoritmönstret Berså presenteras i skulpturparken och det finns även en avdelning för de små – med Krakel Spektakel som tema. Lennart Hellsings bok Krakel Spektakel illustrerades faktiskt av Stig Lindberg. 

I skulpturparken finns även Annes Hus, som nu blivit Stig Lindbergs och Gunnel Lindbergs hus, som man kan besöka. 

Ikonen Stig Lindberg finns nog representerad i många svenskars hem tack vare sina fantasifulla och spännande mönster. Han började arbeta på Gustavsbergs porslinsfabrik under 1930-talet och blev konstnärlig ledare år 1949. 

Fajansmålande Stig Lindberg ca 1940-tal. © Stig Lindberg

Lindberg var konstnärlig ledare under två perioder på Gustavsbergs porslinsfabrik och under dessa tider utvecklades företaget. Porslinet var både snyggt och användbart. De gjorde mer kända verk som Skotten i plast och serviserna Berså, Terma, Spisa Ribb. Samtidigt arbetade de med verk som teven Lumavision och en utegrill i emaljerad plåt – det vill säga mindre kända verk. Stig Lindberg var även huvudlärare i keramik på Konstfack under sin livstid, men han fortsatte att formge porslin för Gustavsberg.

Utställningen är ett samarbete med Lars Dueholm-Lindberg, son och förvaltare av Stig Lindbergs arv, skriver Millesgården på sin sajt. Hinner du inte gå nu till sommaren pågår utställningen till 30 januari 2022. 

Millesgården ligger på Lidingö strax utanför Stockholm och är konstnärsparet Carl och Olga Milles hem. De köpte tomten på Herserudsklippan 1906 för att de ville ha ett hem med konstateljéer. Museet blandar fantastisk konst av paret, men har även fina samlingar med makalös konst. 

Huvudbild: I förgrunden fajanser, 1930-1940-tal. I bakgrunden emaljtavlor ”Termisk rörelse” från hamburgerrestaurangen Kalle P, 1958, samt utegrillar i emaljerad plåt. Bild från utställningen. Foto: Yanan Li. © Stig Lindberg

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar