fbpx

Inga mjölkvita glas – så undviker du glaspest

by Redaktionen

Ser glasen konstiga ut, med en vit, mjölkig hinna som inte ens går att skrubba bort? Då kan det vara glaspest, eller glassjuka. Läs mer om vad glassjuka innebär och hur du undviker att drabbas av det.

När glasen får en mjölkig, vit hinna kan de ha drabbats av glaspest, eller även känt som glassjuka. Glaspest innebär att det är små defekter och sprickor i glaset, vilket ofta kan drabba äldre glas. Moderna glas kan också drabbas, då de inte klarar av att diskas i diskmaskinen. Ofta är även billigare glas mer utsatta för glaspest. Däremot blir glasen även mjölkiga av kalkavlagringar, vilket inte är lika farligt för glasen.

Så här gör du för att kolla om det är kalkavlagringar. Känn efter på glaset och försök skrapa bort beläggningen. Är det kalk kommer du att kunna skrapa bort det.

Testa att tillsätta ättika eller citronsaft i diskmaskinen, eller polera med tandkräm för att se om det är kalk. Försvinner beläggningen är det kalk, men är den kvar – då är det dessvärre glaspest.

Har du fått glaspest finns det inte mycket att göra – de är utom räddning. Glaspest smittar inte heller till andra glas, så du har chans att rädda glas som inte har drabbats.

Ställ inte glasen upp och ner när du torkar dem, då kondensen kan göra att glasen drabbas. Förvara dem inte heller upp och ner. Diska inte heller glasen på för högt gradtal och öppna luckan på diskmaskinen när den är klar för att släppa ut ångan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar