fbpx

5 sätt att lindra din höstdepression

by Redaktionen

Lider du av höstdepression? Det är inte alla som vill krypa ner i soffan med en varm kopp te, något gott att äta och sträckkolla på en riktigt bra serie. En del människor får årstidsbunden depression, eller höstdepression som det också kallas. Så här gör du för att lindra dina besvär.

Omställningen mellan sommar och höst kan vara svår för många. Det innebär att du är trött efter att du har sovit och upplever att du är mer sötsugen. Även vanliga symtom som exempelvis nedstämdhet, orkeslöshet, koncentrationssvårigheter, en känsla av hopplöshet eller låg självkänsla, skriver 1177.

Andra som har årstidsbunden depression kan bli deprimerade och nedstämda under vår och sommar.

1. Motionera regelbundet

Det första många prioriterar bort när de mår dåligt är motionen på grund av orkeslösheten. Däremot ska man försöka fortsätta att träna, då motion är viktigt för att höja humöret och sänka kroppens stresshormoner. Psykologiguiden rekommenderar att man motionerar ungefär en timme cirka tre gånger i veckan och helst tränar utomhus.

2. Ta vara på ljuset

Var ute så mycket som möjligt när det är ljust, även när det är mulet skriver Psykologiguiden. 

3. Ingen alkohol

Det är lätt att dricka alkohol för att dämpa känslor av stress, ångest och nedstämdhet. Undvik alkohol i största möjliga mån, då det egentligen förstärker symtomen för depression, enligt 1177.

4. Hållbara rutiner

När man har en depression är det svårt att få vissa saker gjorda. Försök att ha rutiner som funkar för just dig. Gör ett mat- och sovschema där du äter och sover på regelbundna tider.

5. Sök hjälp

Om besvären inte går över behöver du söka hjälp. Ta kontakt med vårdcentralen eller en öppenpsykiatrisk mottagning om du behöver prata med någon. Det finns även möjlighet att ta kontakt med företagshälsovården om det erbjuds via arbetet.

Stöd om du behöver hjälp

Ring alltid 112 vid fara för ditt eller någon annans liv!

Jourhavande präst

Ring 112 och be om att prata med en jourhavande präst för att få stöd. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt och du är självklart anonym.

Jourhavande medmänniska

Prata med någon som lyssnar under natten. Ring 08-702 16 80 för att prata med en jourhavande medmänniska.

Självmordslinjen Mind

Chatta, ring 90 101 eller mejla självmordslinjen om du eller någon i din närhet tänker på självmord.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar