fbpx

Så sköter du om din julstjärna – ge den chansen att blomma om tills nästa jul

by Redaktionen

Det finns egentligen ingen anledning att kassera din julstjärna i januari – du kan hålla den frisk och vid liv hela året bara du sköter den rätt. Tricket: Ge tillräckligt med sol, värme och vatten så kommer din julstjärna att trivas. Så om du är riktigt motiverad och följer dessa råd hur du ger den vård hela året kan julstjärnan (om du har tur) blomma upp igen nästa säsong. 

Hur får man en julstjärna att blomma om?

Ja, om du vill att din julstjärna ska leva ett helt år till och se hur den blommar ut till nästa jul måste du följa ett ganska specifikt schema. Vi säger inte att det är lätt – så bli inte alldeles för ledsen om du inte lyckas på ditt första försök.

Vinter/tidig vår: December till april 

Vattna julstjärnorna, håll dem fuktiga men inte genomblöta.

När våren börjar komma gör du följande: 

Minska dina vattningar gradvis och låt jorden torka ut mellan vattningarna. Var försiktig så att stjälken på din julstjärna inte börjar skrumpna då det är ett tecken på att plantan inte trivs och håller på att dö. 

Efter 1–2 veckor har förhoppningsvis din julstjärna acklimatiserat sig till denna torkningsprocess. Flytta den då till en sval plats, som en källare eller garage. Temperaturen ska vara runt 15 grader.

Vår: Mitten på maj

I mitten av maj gör du följande:

Skär stjälkarna till cirka 9–10 cm och plantera om din julstjärna i en större kruka som du fyller med ny jord.

Vattna väl och placera plantan framför det ljusaste fönstret som du har och säkerställ att temperaturen är någonstans mellan 17-21 grader. 

Fortsätt att vattna när du känner att jordens yta är torr – och se upp för nya bladverk! 

När ny växtlighet börjar bildas dyker upp börjar du gödsla varannan vecka med något slags gödningsmedel.  

Sommar: Juni, juli augusti, september

När sommaren kommer är det dags att flytta ut julstjärnan.

Ställ den på en delvis skuggad plats och upprätthåll ditt vattnings och gödningschema.

När juli kommer kan du ta bort cirka 2 cm av varje stjälk för att uppmuntra till mer kraftig växtlighet. Om du inte gör det här finns det stor sannolikhet att julstjärnan blir lång och tanig. 

I mitten av augusti ska stjälkarna ha grenat sig och fått blad. Nyp bort de nya stjälkarna och lämna kvar 3–4 blad på varje. Ta sen med växten in igen och placera den vid det fönster där det kommer in mest ljus.

Höst: Oktober

Julstjärnor är kortdagsväxter, vilket betyder att deras knoppar påverkas av dagsljusets längd. För att de ska blomma om behöver de cirka 8–10 veckor med 12–14 timmars absolut mörker per dag. Du måste på konstgjord väg skapa dessa förhållanden. Så i början av oktober gör du följande: 

Ställ din planta i ett mörkt rum från tidig cirka 18:00 till 09:00. Antingen kan du välja att ställa plantan i en låda (ej genomskinlig) eller i ett förråd av något slag – men då är det viktigt att du inte öppnar det under den här tiden. All exponering av ljus kommer fördröja blomningen. Flytta tillbaka plantan varje morgon till det soliga fönstret och fortsätt vattna och gödsla.

Vinter: November till december

Fortsätt med mörkerbehandlingen ända tills den sista veckan i november. Då låter du istället växten stå nära fönstret. Om du har haft bra förutsättningar, följt schemat och haft turen med dig bör du nu se blomknoppar vid det här laget. Sluta gödsla runt mitten av december. Fortsätt vattna och behandla din planta som du gjorde när du först tog hem den. Om allt gått bra kommer nu de högsta bladen också snart börja visa sin fina härliga färg.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar