fbpx

7 naturliga sätt som får ditt hem att dofta jul

by Redaktionen

Maxa julkänslan hemma genom att ge ditt hem en härlig juldoft. Här är 7 förslag på vad du kan göra för att tillföra en magisk doft till ditt hem – under hela julen.  

Blanda eteriska oljor

Eteriska oljor är ett naturligt sätt att få ditt hem att dofta fantastiskt, och vissa blandningar är perfekta för vintern. Blanda oljor som myrra, söta enbär, kanel, apelsin och kardemumma för att verkligen maximera dofterna av jul. Fyll en sprayflaska med vatten och några droppar av dina valda oljor och börja spraya runt om i alla rum. 

Ett annat tips är att även spraya juldoften på dina kläder, lakan och handdukar.  

Gör ditt eget potpurri

Ett av de enklaste sätten att få ditt hem att dofta som jul är att göra ditt eget potpurri. Det här kan du laga till enkelt genom att lägga kryddor som kanel, kardemumma, muskotnöt, kryddnejlika och några skivor apelsin tillsammans med vatten. Låt det sjuda på spisen och fyll på mer vatten när det behövs.

Tänd ett (eller flera) doftljus

Ett av de enklaste sätten att lägga till juldofter är att tända ett doftljus. Oavsett om du föredrar en jordnära doft som exempelvis granbarr, mossa eller trä eller lite mer kryddiga dofter som kanel eller kardemumma så garanterar vi att det finns en doft som passar dig. Tänd ett eller flera doftljus för att skapa en mysig atmosfär i vintermörkret. 

Införliva doft i din vanliga städning 

Det finns många sätt att få in dofter i ett hem, och att göra det när man ändå städar är en väldigt bra idé. Det är väldigt enkelt – blanda bakpulver och ditt val av eterisk olja och strö på din matta innan du dammsuger. Du kan också byta ut dina tvålar till dofter som är mer åt det vintriga hållet som tall, kanel eller vanilj. Detta får inte bara dina händer att dofta gott – utan ger även en julig doft i badrummet. 

Pyssla med doftande nejlikor och apelsiner 

Köp några apelsiner och hela kryddnejlikor. Stick ner kryddnejlikor i apelsinen; gör ett fint mönster eller skriv ”God jul” Detta är en rolig och enkel aktivitet att göra med barn. Häng upp era dekorerade apelsiner med rött sidenband i julgranen eller någon annan stans där det passar i ditt hem för att förstärka doften av jul! 

Börja baka

Ett av de enklaste (och kanske billigaste) sätten att få ditt hem att dofta jul är att göra mer av det du redan planerar att göra – att baka. Från att baka små julkakor, till att sno ihop en lussebullesmet och att baka pepparkakor (och göra pepparkakshus.) Att baka är ett säkert sätt att sprida ljuvliga dofter runt om i hemmet. 

Gör en krans av torkad frukt

Skär tunna skivor av exempelvis grapefrukt, apelsiner, citroner och lime och låt dem sedan torka. Strö den torkade frukten med fint glitter eller konstsnö och fäst en skivorna i en skumkransform med nålar eller trä dem med hålen i mitten i ett sidenband. Häng upp kransen eller sidenbandet på en passande plats och låt doften av citrus sprida sig i rummet. 

Så torkar du frukter: Dutta av frukterna med hushållspapper (du vill få bort så mycket vätska som möjligt). Sätt ugnen på 100 grader (varmluft). Lägg skivorna på bakplåtsklädd plåt mitten av ugnen i 1,5 timmar. Öppna luckan i 45 sekunder när det gått en timme. Stäng av ugnen och öppna luckan igen 45 sekunder och stäng sedan och låt frukterna stå kvar över natten. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar