fbpx

Inomhusväxterna som är farliga för våra husdjur

by Redaktionen

Det enorma intresset för växter och trädgård verkar bara ha börjat och trenderna är många. Förutom att vara vackra, syresätter inomhusväxter luften och renar från gifter. Däremot finns det vissa plantor som inte är bra för våra husdjur och som kan orsaka stor skada. Vi har listat sex populära inomhusväxter som är farliga för våra sällskapsdjur. Har du koll på alla? 

1. Tulpaner 

Hundar och katter ska inte äta tulpaner, då de kan bli mycket sjuka. Däremot krävs det att katter äter en ganska mängd av tulpanerna för att bli dåliga. Äter hundar tulpaner kan de bli dåliga i magen och uppvisa depressionssymtom. Katter kan drabbas av kräkningar och diarré, och i de mest allvarliga fallen kan tulpanerna påverka hjärtat. Allra farligast är om husdjuren äter tulpanlökar, eftersom de innehåller extra mycket gift. 

2. Azalea (rhododendron) 

Den oerhört vackra azalean kan vara mycket farlig för hundar, och ge symtom som diarré, kräkningar, ökad salivering och sveda i mun och svalg. Växtens alla delar kan vara farliga, därför gäller det att hålla uppsikt över husdjuret eller helst att välja andra växter som är mer skonsamma. 

3. Porslinsblomma (hoya)

Porslinsblomman är bildskön med sina porslinsliknande blad och näpna blommor, men är livsfarlig för djur. Den är mycket populär tack vare att den är lättskött, men passar inte den som har husdjur. Det har även påträffats fall där burfåglar som papegojor och undulater har avlidit på grund av att de har ätit av växten..

4. Fredskalla

Populära fredskallan är lättskött och omtyckt för att den blommar året om. Tyvärr är den farlig för hundar och katter, då de kan få problem med magen om de äter den. Fredskallan innehåller även irriterande växtsaft som gör att den svider i djurets mun och svalg.

5. Monstera

Trendväxten monstera har synts flitigt både i sociala medier och inredningsreportage de senaste åren. Växten är inte bra för djurmagar då den kan ge magproblem. Andra symtom som sveda och smärta i mun och svalg, kräkningar och svårigheter att svälja har förekommit. 

6. Garderobsblomma

Djur ska inte smaka på den extremt lättskötta och populära garderobsblomman. De kan nämligen få ont i munnen och svalget kan svälla upp av den, då den innehåller irriterande växtsaft.  

7. Påsklilja

Inget är så vackert som påsklilja till våren, den piggar upp vilket rum som helst, men ska absolut inte ätas av husdjur. Precis som med tulpanen är löken farligast då innehåller mycket gifter. Giftet i löken kan ge magbesvär. 

8. Murgröna

Den imponerande klätterväxten murgröna är farlig för husdjur, då den ger upphov till kräkningar och diarré. Stryker sig en katt mot den kan djuret få hudirritationer och blåser. Värst är om katten äter den, det kan påverka hjärtat och ge spasmer. För äldre katter kan den till och med leda till döden. 

Tips! 5 husdjursvänliga växter 

  • Orkidé
  • Ros
  • Palettblad 
  • Pilea 
  • Ampellilja
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar