fbpx

Hur man får blombuketten att hålla längre

by Redaktionen

Om du letar efter ett sätt att få alla hjärtans-dag rosorna eller födelsedagsbuketten att blomma livfullt och hålla sig fräscha i några dagar till – prova något av dessa tips där du enbart behöva använda dig av ingredienser som du troligtvis redan har hemma.

Läsk

Släng inte sista slatten av din läsk! Häll i dem i blomvasen istället. Sockret gör nämligen att blommorna håller längre. Tänk dock på att använda en klar läsk som exempelvis sprite om du har en vas som är genomskinlig.

Hårspray

Precis som det bevarar din frisyr, kan ett spray med hårspray hjälpa dina snittblommor att se fräscha ut längre. Stå någon decimeter från buketten och spraya dem snabbt, precis på undersidan av bladen och kronbladen.

Äppelcidervinäger

Alla gillar att ha snittblommor kvar så länge som möjligt och då är det perfekt att det finns flera metoder att välja mellan. Ett sätt är att blanda 2 matskedar äppelcidervinäger med lika delar socker i vattnet (innan du lägger i blommorna) Se till att byta vattnet, med mer vinäger och socker naturligtvis, med några dagars mellanrum för att förlänga dina blommors livslängd. Glöm inte att snitta dem på nytt också!

Vodka

Hemligheten med att hålla snittblommor snygga så länge som möjligt är att minimera tillväxten av bakterier i vattnet. Samt att försöka ge den näring för att ersätta det som blomman skulle ha fått om den inte hade klippts. Så hur gör du det? Jo du tillsätter några droppar vodka (eller annan klar sprit) i vattnet för antibakteriell verkan. Byt vattnet varannan dag och såklart några nya droppar vodka.

Mynt

Dina fina buketter kan hålla sig längre om du lägger till ett litet mynt. Kanske är denna metod lite förlegad då man knappt går runt med kontanter längre? Men vi skulle ändå rekommendera att testa den! Så det du gör är helt enkelt att lägga ett mynt, helst koppar i vasen tillsammans med vatten såklart. Kopparen tros vara surgörande, vilket förhindrar tillväxten av bakterier.

Generella tips

Ha för vana att alltid diska vasen före användning. På så sätt riskerar du inte att rester av gamla buketter eller smuts skapar bakterietillväxt när du häller på nytt vatten och ställer nya blommor. Skölj alltid en extra gång även om vasen ser ren ut.

Var noga att ta bort de nedersta bladen på stjälkarna. Om bladen kommer i kontakt med vattnet ruttnar dem vilket gör det lättare för bakterier att bildas. Ta reda på vilken vattentemperatur just dina blommor föredrar. En tumregel är att hårda stjälkar, exempelvis rosor vill ha varmt vatten – medans blommor med mjuka stjälkar, exempelvis tulpaner vill ha kallt vatten.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar