fbpx

Såhär rengör du badrummet effektivt i 9 steg

by Redaktionen

Vilket rum gillar du minst att städa? Vi slår vad om att du svarar ditt badrum och toalett. Att ta bort smuts från dusch, badkar, toalett och andra ytor tar både tid och energi. Men så behöver det inte vara. Allt blir lite enklare om du har en lista att gå efter där du kan se steg för steg vad du ska göra. Följ denna lista nedan för att på ett mer effektivare och snabbare sätt rengöra ditt badrum.

Ta bort alla föremål

 Ta bort alla produkter från duschen eller badkaret. Kasta ut alla använda handdukar och mattor. Flytta alla föremål från handfatet och andra ytor. Glöm inte att ta ut papperskorgar och toalettrullen som hänger. Det ska vara helt rent.

Damma av och dammsug

För att bli av med allt damm, ta fram din dammvippa. Se till att damma av uppe i hörnen och ovanpå skåp. När du är klar så tar du en omgång med dammsugaren på golvet för att säkerställa att allt hår och annat skräp försvinner.

Spraya rengöringsmedel på badkar och dusch

Vilket rengöringsmedel som du väljer är upp till dig. Har du inget hemma kan du faktiskt göra ett eget. Här behövs inga starka kemikalier eller dyra rengöringsmedel egentligen. Ta en tom sprayflaska och häll i vatten, diskmedel och en skvätt ättika. Ättikan har förmågan att ta bort kalkavlagringar medan diskmedlet löser smuts. Applicera rengöringsmedlet på din dusch eller badkar – glöm inte att spraya på duschdörrarna. Låt det sitta i medan du går till nästa steg.

Ta itu med övriga ytor 

Ta fram en trasa, helst mikrofiberduk eller svamp som du sprayar rengöringsmedlet på. Torka av ytor som handduksställ, hyllor, badrumsspegeln, golvlister, dörrar, tvättmaskin och torktumlare, handfat – ja allt vad du kan tänka dig. Tänk på: arbeta i sektioner från toppen av badrummet till botten och från vänster till höger.

Avlopp i dusch och handfat

Detta kanske är det minst trevliga stället att göra rent, men det behövs. Lyft bort golvbrunnssilen och rensa bort hår och annan smuts. Häll i rengöringsmedel och skrubba bort fett och smuts med en gammal diskborste. Lyft bort ventilen i handfatet och rensa även där.

Svabba golvet

Fyll en hink med varmt vatten och den rekommenderade mängden rengöringsmedel. Vill du inte använda kemikalier går det lika bra att blanda ljummet vatten, ättika och såpa.  Svabba golvet inifrån och ut. Ta tillfället i akt att även svabba av på väggarna.

Rengör toaletten

Det är viktigt att hålla toaletten ren. Spraya eller strö rengöringsmedel inuti toaletten, skrubba sedan med toalettborsten innan du spolar. Spraya även utsidan av toaletten med allrengöringsmedlet och torka av med en ren trasa.

Skölj av hela badrummet

När du har rengjort alla ytor och svabbat golv så är det dags att skölja av. Har du möjligheten är det enklast om du sköljer av hela badrummet inklusive duschdörrar och badkar med duschmunstycket. Du kan (om du är lite försiktig och aktar dig för eluttag) även skölja av toaletten och badrumsspegeln en extra gång. Sen är det bara att ta fram en duschskrapa och skrapa bort överblivet vatten.

Ställ tillbaka föremålen

När badrummet har torkat så är det dags att ställa tillbaka föremålen igen. Torka av allt en sista gång innan du ställer tillbaka dem och se om det behöver köpas något nytt. Häng upp nya fräscha handdukar och lägg självklart till en ny fräsch badrumsmatta. 

Nu när du gjort så fint kanske du ska passa på att köpa någon lyxig tvål till dig själv? Eller liva upp med en grön växt som trivs i våtutrymmen?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar