fbpx

Tips för att lindra solbränd hud

by Redaktionen

Här är några sätt att lindra solbränna på – om du råkat vara ute för mycket i solen i sommar

Sänk temperaturen på kroppen

Det första du gör när du har bränt dig – gå iväg från solen och sök skugga. Om du har möjlighet så ta ett kallt bad eller dusch för att så snabbt som möjligt sänka temperaturen på din hud. Vi rekommenderar att du gör något av detta nedan för att lindra solbränna och kliande hud.

  • Tillsätt en deciliter äppelcidervinäger i ditt bad för att balansera pH värdet på din solbrända hud – detta främjar även läkningen.
  • Tillsätt lite eterisk lavendelolja eller kamomillolja i badet för att lindra svedan och smärtan.
  • Tillsätt två deciliter bakpulver i badet för att lindra irritation och rodnad från solbränna.
  • Undvik parfymiga tvålar i badet eller duschen eftersom dessa lätt torkar ut torr och solbränd hud.

Bli återfuktad

Medan din hud fortfarande är våt kan du passa på att applicera en fuktkräm eller lotion (parfymfri) för att täta in fukten. Under de första dagarna så är det viktigt att du applicerar fuktighetskrämen ofta för att förebygga att huden blir torr.

Applicera hydrokortison

Med största sannolikhet har du någon typ av hydrokortisonkräm hemma. Du kan applicera ett tunt lager av denna kräm på det solbrända området.

Lindra med Aloe Vera

För att lindra smärta eller sveda, applicera svalkande Aloe Vera gel för omedelbar lindring av solbränna. Aloe Vera kan du köpa lite var som helst och behöver inte vara dyrt.

Undvik salvor med irriterande ingredienser

Hoppa över salvor som exempelvis vaselin, de kapslar in värmen i huden och får den att klia mer. Undvik även krämer som innehåller alkohol då alkohol torkar ut din hud och gör det svårare att läka.

Håll dig hydrerad

När du blir solbränd så, tro det eller ej, dras vätska bort från andra delar av din kropp till den skadade huden. Därför är det extra viktigt att du dricker mycket vatten om du bränt dig i solen.

Rör inte brännblåsor

Har du bränt dig riktigt rejält så att det bildats blåsor? Även om du kanske blir frestad till det, rör och pilla inte på dem. Du kommer att orsaka mer skada än nytta. Att röra brännblåsor kan orsaka infektion och ärrbildning så låt blåsorna läka av sig själva. Smörj in dem ofta och håll dem rena med vatten och mild tvål.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar