fbpx

Så här rengör du dina vinglas på ett säkert sätt

by Redaktionen

Visste du att vin smakar olika beroende på vilken typ av vinglas du häller upp det i? Men oavsett vilken storlek som vinglasets skål har eller vilken form det har så vill du att glaset ska vara rent, eller hur? Fortsätt läs för att ta reda på hur ofta och hur du på bästa och säkraste sättet rengör dina vinglas.

Hur ofta ska du diska vinglasen?

Vinglas bör tvättas efter varje användning och ska man vara riktigt petnoga bör du helst diska av glaset om du byter vin under kvällens gång. Glas som förvaras i ett stängt skåp (som alltså inte används så mycket) bör diskas minst en gång om året för att skydda dem från damm som kan orsaka etsning av glaset. 

Innan du börjar

För att skydda dina vinglas från starka kemikalier (som diskmaskinstabletter oftast innehåller) och repor rekommenderar vi att du diskar dem för hand. Om du väljer att använda en diskmaskin så är det viktigt att glasen får gott om utrymme mellan varandra så de inte riskerar att gå sönder.

Hur du diskar dem för hand

När du diskar dina vinglas, fyll ett handfat eller plastbalja med varmt vatten och bara några droppar diskmedel. Du behöver inte mycket diskmedel för att rengöra dem. Lägg gärna en gummimatta eller disktrasa på botten för att förhindra att glasen får repor.

Gör det försiktigt

Använd en mjuk vinglasborste för att tvätta glaset. Fokusera på kanten och insidan av vinglaset. För ett känsligt glas med skaft, håll glaset säkert i ”skålen” med ena handen och diska det med den andra handen.

Använd rätt vattentemperatur för sköljning

Använd alltid ljummet vatten för att skölja – aldrig kallt eller hett vatten. Sköljvattnet bör ha samma temperatur som diskvattnet för att förhindra sprickor i glaset, vilket lätt kan uppstå vid temperaturförändringar.

Torka glasen

Använd en luddfri trasa, som en microfibertrasa för att torka glasen. Återigen, håll glaset stadigt med en hand och handduken i andra handen och torka försiktigt alla delar på vinglaset.

Så här får du bort gamla rester på glaset

Lät du glasen stå över natten med lite vin kvar i? Då kan du ha svåra rödvinsfläckar som behövs ta bort. Men det ordnar man enkelt med vitvinsvinäger.

Värm lite vitvinsvinäger

Värm en kastrull med vatten på spishällen tills det sjuder. Placera en flaska med vitvinsvinäger i vattnet och låt den ligga där i cirka fem till tio minuter så den blir varm.

Blötlägg vinglasen i varm vinäger

Häll den varma vinägern i glasens skålar eller fyll en plastbalja med vinägern och sänk glasen försiktigt. Låt glasen dra i en timme.

Skrubba och tvätta vinglasen

Efter blötläggning, använd en vinglasborste eller en gaffel som du sedan lindar in i en mikrofibertrasa för att skrubba botten av glasets skål. Tvätta, skölj och torka sedan glasen som vanligt.

Tips för att hålla vinglas rena och fina längre

• Tvätta alltid glasen för hand så snabbt som möjligt efter att de har använts.

• Använd mindre mängd diskmedel. För stor dos diskmedel ger ett mer grumligt, inte så skinande resultat.

• Använd alltid ljummet vatten för att tvätta och skölja.

• Blötlägg dina vinglas i varm vitvinsvinäger (som ovan) minst en gång om året.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar