fbpx

Slipp ohyra i ditt kök – med hjälp av dessa tips

by Redaktionen

Köket är det mest använda utrymmet i ett hem. Det är platsen där du förvarar din mat, lagar och gör dig av med den. Med så mycket mat omkring och så många härliga dofter är det inte konstigt att allt från mjölbaggar, svartmyror och bananflugor lockas in till köket. Som tur är har vi tagit fram några bra knep till dig, som nog är värda att testa, om du har problem med ohyra i ditt kök.

Införskaffa förvaringsburkar

Använd lufttäta behållare, som glas eller plastlådor, som du kan förvara dina skafferivaror i. Så fort du har öppnat mjöl eller flingpaketet blir det ett lätt byte för de flesta småkryp att ta sig in i. Överför i stället innehållet till en förseglad förvaringsburk så de inte kan ta sig in.

Ta bort smulor på direkten

Om du råkat spilla mjölk eller upptäckt att bullen som du nyss ätit har lämnat smulor efter sig ska du genast ta bort detta. Ju längre maten eller drycken blir kvar på golvet eller köksbänken, desto större är chansen att det lockar till sig ohyran. Var noga med att torka av bänkskivor och köksbord med en ren trasa efter varje måltid.

Städa regelbundet

Ha för vana att tömma och rengöra dina köksskåp (där du förvarar mat) regelbundet med tvål och vatten. Detta för att bli av med eventuella insekter som kan gömma sig inuti.

Titta till din fruktskål

En skål med frukt är inte bara visuellt tilltalande, utan även nyttigt att ha framme för ett nyttigt snacks ibland. Se till att då och då titta i fruktskålen så inga övermogna frukter ligger där. Annars är risken att bananflugor letar sig dit. Frukt som ser ut att närma sig sitt bäst före datum bör du lägga in i kylen. Lägg aldrig heller äpplen bland annan frukt – det gör att andra frukter mognar snabbare. Hittar du gammal frukt liggandes så släng dem i soporna och gå helst ut med soporna direkt, det kan nämligen finnas ägg på frukten som kan kläckas i din soptunna.

Diska disken

Insekter gillar inte när det är rent. Tvål och diskmedel är deras fiender. Så låt aldrig smutsig disk stå framme i diskon. Lägg din disk direkt i diskmaskinen eller diska för hand (åtminstone skölja av matresterna)

Skräm bort krypen med kanel

Doften av kanel kommer med största sannolikhet skrämma iväg ohyran i ditt kök. Pröva att strö kanel precis vid skafferiets ingång eller längs med en hylla där du förvarar dina kryddor. Ett annat alternativ är att ställa en liten skål med mald kanel om du inte känner för att ha strö ut kanelen. 

Följ tipsen ovan för att få bort ohyra från ditt kök. Om du hittar en insekt eller något annat kryp, ta ut det så snart som möjligt och rengör ytan där den befann sig. Använd naturliga avskräckande medel som kanel eller lagerblad för att hålla dem borta. Rensa alltid upp smulor, spill och rutten mat som lätt lockar till sig insekter. Lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar