Aprilskämt är en typ av hyss som tillämpas över stora delar av världen den 1 april. Man försöker lura varandra på olika mer eller mindre harmlösa sätt. Se upp för skojare den 1 april i år!
5 roliga aprilskämt i svenska medier
1950: Öland lossnar. Den svenska tidningen Göteborgs-Posten (GP) meddelade att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.
1962: Nylonstrumpan över tv-apparaten. I SVT:s nyheter sändes det ett inslag där Kjell Stensson berättade hur man nu installerat ny utrustning i TV-huset. Den gjorde att man inte skulle behöva köpa en ny tv för att få se den hittills svartvita tv-bilden i färg. Det skulle räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och tejpa fast den över bildrutan på den gamla svartvita tv-apparaten. Sedan skulle man testa hur långt ifrån tv:n måste man sitta för att se alla färgerna. Ja, du fattar säkert hur komiskt det blev.
1997: En världsstjärna till AIK. SVT Text påstod att den brasilianske fotbollsspelaren Ronaldo var klar för spel i det svenska laget AIK.
1998: Hamburgare för vänsterhänta. De vänsterhänta får ofta ta emot pikar och frågor. Burger King valde att spela på det och berättade i en annons om sin nya hamburgare – anpassad för vänsterhänta. Skillnaden mot en vanlig hamburgare skulle vara att alla ingredienser hade roterat 180 grader, något som gjorts för att underlätta för vänsterhänta. Vi gissar att det bara var högerhänta som gick på det här skämtet!
2005: Lost is lost. TV4 kunde på sin hemsida berätta att de haft inbrott och att banden med tv-serien Lost tyvärr hade försvunnit.
Vem hittade på aprilskämtet?
Aprilskämtens historia är något dunkel. En tidig men omdiskuterad koppling mellan 1 april, dåraktighet och att luras finns i Geoffrey Chaucers The Canterbury Tales från 1392. I en berättelse luras den fåfänga tuppen Chauntecleer av räven. Dock är det inte alls säkert att Chaucer refererade till 1 april.
1539 skrev den flamländska poeten Eduard de Dene om en adelsman som skickade sina tjänare på ”påhittade/narrande/dumma ärenden”, engelskans ”foolish errands”, den första april.
Till Sverige tros aprilskämtet ha kommit i mitten av 1600-talet. Skämten gick då också ut på att lura någon att gå dumma ärenden.
Det kan hända att aprilskämtet helt enkelt härstammar från människans urgamla lust att busa och roa sig när våren kommer.
Aprilskämt och media – alla är vi åsnor ibland
Aprilskämtens koppling till media är belagd från mitten av 1800-talet. Den äldsta kända medievitsen är från 1846, då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning i utkanten av staden. Människor åkte dit och gick runt och letade efter åsnor. Tills de tittade på varandra och förstod att de själva var åsnorna.

Under 1900-talet har massmedierna tagit ännu aktivare del och driver gärna med sig själva, politiker, makthavare och ny teknik.
I Svenska Dagbladet kunde man läsa att invigningen av de olympiska spelen i Stockholm 1912 skulle föregås av en parad med 600 elefanter utlånade av rajan av Rajapur.
I en finländsk dagstidning påstod man en gång på 60-talet att staten nu skulle inrätta en särskild bastubesöksskatt. Det skulle ha haft stor påverkan på statskassan med de över tre miljoner bastur som uppskattas finnas i landet – om det hade varit sant.
Skämt runtom i världen
Skämtsamma vårfester med olika narrelement verkar ha förekommit i många kulturer. Idén är att narrandet och skämten ska roa utan att ge några allvarliga konsekvenser.

Ramsor
Ett bra aprilskämt får även den som blivit lurad instämma i skrattet. I flera länder finns ramsor och uttryck som uttalas när man avslöjar att personen blivit lurad. I Sverige låter det så här:
– April april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill!
– April, april, din dumma sill, jag kan lura vem jag vill!
– Maj, maj måne, jag kan lura dig till Skåne!
En äldre variant belagd från slutet av 1800-talet lyder: – April april, din dumma sill, jag kan narra dig till hvad jag vill!
I andra länder kan det låta så här:
Danmark – Aprilsnar! På svenska: ”Aprilnarr!”
Frankrike – Poisson d’avril! På svenska: ”Aprilfisk!”
Finland – Aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle! På svenska: ”April april, ät sill och drick lervatten till!”
Nederländerna – Eén april, kikker in je bil! (die er nooit meer uit wil). På svenska: ”Den första april, groda i din rumpa! (som aldrig vill ut igen).”
Norge – Aprilsnarr! På svenska: ”Aprilnarr!”
Tyskland – April, April, der macht was er will! På svenska: ”April, april, som gör som han vill!”