fbpx

Vill du få fler exemplar av dina favoritväxter gratis?

by Redaktionen

Klipp eller skär en bit av en krukväxt – så får du en stickling som kan växa till en ny planta! Bästa perioden att föröka med sticklingar är tidig vår. Här visar vi steg för steg hur du tar sticklingar – och lyckas få dem att gro.

Ta sticklingar och byt sticklingar

Att ta sticklingar av krukväxter har blivit inne. Man träffas och byter med varandra, och köp- och säljsajter svämmar över av annonser med sticklingar av mer eller mindre vanliga växter. Att sticklingsföröka är roligt, billigt och hållbart.

Gamla knep bästa knep?

Enligt gamla sägner ska en stickling stjälas för att få den att rota sig och bli en praktfull växt. Vidare har man trott att om du får en stickling får den inte räckas till dig över en tröskel, och du får inte tacka för den. Men det finns förstås andra, mer pålitliga knep. Vi guidar dig genom hela processen.

2 nyplanterade små sticklingar

Så tar du sticklingar – rota dem i jorden eller i vatten

1. Knip eller skär av en rejäl bit av toppen på plantan med 3–4 utväxta blad. Skär av strax under ett bladfäste.

2. Ta bort bladen längst ner och låt bara ett par blad sitta kvar. Då kan sticklingen koncentrera sig på att bilda rötter i stället för att förse bladen med näring.

3. Det tredje steget kan göras på två olika sätt:

Metod 1: Plantera sticklingen direkt i såjord. Till de flesta sticklingar fungerar så- och kaktusjord som man köper färdig i påse. Den är magrare och mer väldränerad än vanlig blomjord. Man kan också blanda upp blomjord med minst en tredjedel sand. 

Att använda magrare såjord gör att rötterna letar sig fram ordentligt. När plantan rotat sig är det dags att ge den en större kruka och fetare jord.

Till sticklingar av kaktusar och suckulenter ska jorden vara mer väldränerad och man kan blanda upp såjord med upp emot lika delar sand. 

Vattna ordentligt, ställ ljust och varmt, men undvik direkt sol. För att sticklingarna ska orka rota sig krävs tillräckligt med ljus. Från februari till september räcker ljuset i ett soligt fönster. Försöker man sig på att ta sticklingar under de mörka vintermånaderna krävs extrabelysning. Under högsommaren är däremot ljuset i ett söderfönster för starkt. Då får man skugga sticklingarna eller ställa dem i öst- eller västfönster.

Metod 2: Sätt sticklingen i ett glas med vatten, så får du se när den får nya rötter. När ordentliga rötter växt fram, plantera enligt instruktionerna ovan.

Ha tålamod

Vissa plantor tar lång tid att rota sig. Myrten är ett exempel på sticklingar värda att vänta på.

Så får du din favoritstickling att gro

  • Pelargon, hibiskus, paraplyaralia: Klipp av en bit på toppen eller ett sidoskott. Att föröka pelargon med att ta en stickling:
  • Gullranka, ärter på tråd, murgröna: Klipp av rankor som är ca 10 cm långa.
En nyplanterad gullranksstickling.
  • Fikus, prickblad, monstera: Skär av en bit av stammen med ett blad och ett knoppanlag.
  • Begonia, saintpaulia, peperomia: Knip av ett blad och stick ner skaftet djupt i jorden.
  • Bladbegonia, svärmors tunga, kornettblomma: Skär av en del av bladet och stick ner det i jorden på högkant så att bladnerverna kommer i kontakt med jorden.
Bladnerver som du ser i bilden är ledningssträng i växtblad. I bladnerven transporteras näring, vatten och andra ämnen.
  • Ampellilja, kopparblad, arons skägg: Knip av de småplantor som växten skickar ut och plantera.
Ampelliljan skickar ut bebisplantor som du kan ta loss och plantera.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar