fbpx

Så minskar du din vattenkonsumtion

by Redaktionen

I Sverige använder varje invånare cirka 160 liter vatten per dag. Det kommunala dricksvattnet används till mycket annat än att dricka  – till exempel att tvätta sig med, att spola i toaletten, fylla badbassänger och inom industrin. I framtiden kan det bli svårare att få rent vatten – inte bara ute i världen, utan även i Sverige.

Världens vatten

Vatten är en förutsättning för allt levande: människor, djur och växter. 97 procent av allt vatten på jorden utgörs av saltvatten som är obrukbart för människor och djur som dricksvatten. Bara tre procent av jordens vatten är sötvatten. Två tredjedelar av sötvatten är bundet i glaciärer, så bara en tredjedel av sötvatten är tillgängligt som dricksvatten för oss människor. Det är vattnet som finns i sjöar, vattendrag eller som grundvatten i marken.

Hur kan vattnet sina i Sverige – Det finns ju vatten överallt

Hur kan det komma sig att Sverige med sin frodiga grönska och regelbundna regn har problem med dricksvattnet? Situationen är ju inte sådan som i till exempel Mellanöstern där nederbörden helt enkelt är alldeles för liten för att räcka till.

Orsakerna är flera. En är att det svenska urberget är relativt dåligt på att hålla kvar grundvatten. Så småningom läcker det ut i havet. De områden i Sverige som inte har något annat än grundvatten i sin närhet drabbas därför lätt av vattenbrist eftersom ledningssystemen är lokala. Det går inte att hämta vatten från fjällsjöar till en skärgårdskommun.

Lite regn under vinter och vår kan ge låga grundvattennivåer och brist på vatten. Vi har de senaste åren fått erfara hur vattenbrist påverkar naturen och samhället under  de mycket varma somrarna.

Var medveten om hur du använder vatten

Alla bör hushålla med vatten, och inte bara under högsommaren. Här får du enkla tips på hur du kan minska din vattenkonsumtion.

  • Diska vatteneffektivt. Diska med full maskin och slopa fördisken, oftast räcker det att skrapa bort matresterna. Fulla maskiner gäller för klädtvätten med.
  • Om du diskar för hand, tänk på att inte diska under rinnande vatten.
  • Gör medvetna val när du lagar mat. Genom att välja säsongsvaror undviker du grönsaker som har utsatts för konstgjord bevattning.
  • Undvik att skala potatis och morötter under rinnande vatten.
  • Duscha istället för att bada i badkar.
  • Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.
  • På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att till exempel vattna växter med. 

Vad använder vi vårt dricksvatten till?

Under en dag använder en privatperson i Sverige i genomsnitt:

  • 60 liter för personlig hygien.
  • 30 liter för toalettspolning.
  • 15 liter för disk.
  • 15 liter för tvätt.
  • 10 liter för mat och dryck
  • 10 liter övrigt. 

Världsvattendagen den 22 mars

Internationella vattendagen, eller Världsvattendagen, instiftades av FN 1992 och har sedan dess varje år uppmärksammats den 22 mars med olika teman om vatten. Världsvattendagens officiella hemsida hittar du här

I Sverige har dagen firats sedan år 2006. Målet med dagen är att öka kunskapen om hållbara och rättvisa sätt att hantera vatten. 

För 2019 var temat ”Leaving no one behind”. Fokus låg på vatten som en mänsklig rättighet – vatten för alla! Ungefär 2,1 miljarder människor på jorden saknar tillgång till rent vatten, enligt UNICEF. Orsakerna till vattenbristen är flera men torka, ökenspridning, förorening och krig är viktiga globala förklaringar till den.

Temat för 2020 är “Vatten och klimatförändringar”. Om evenemanget för Världsvattendagen 2020 på Sjöhistoriska museet i Stockholm kan du läsa här.

SMHI och SIWI Swedish Water House bjuder den 23 mars in till ett heldagsseminarium med fokus på vattnets roll i klimatförändringarna: När klimatet förändras märks det främst genom för mycket, för lite eller otjänligt vatten. Vad gör vi när vi har vattenbrist eller drabbas av översvämningar? Eller när vattenkvalitén inte håller måttet? Hur bygger vi en vattenvis värld? Vilka konkreta åtgärder måste tas? Vilka specifika utmaningar står vi inför i Sverige?

Dagen inleds med att 2020 års vinnare av Stockholm Water Prize avslöjas.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar