TV4:s politiska expertkommentator Marcus Oscarsson har analyserat medierapporteringen runt coronaviruset och hans kloka ord på Facebook hyllas av många. ”Kloka tankar som vanligt”, säger läsarna.
Oscarsson analyserar bevakningen av coronaviruset
Marcus Oscarsson har blivit populär efter att han gång på gång delat med sig av sina skarpa analyser av det politiska läget. Han förklarar på ett tydligt och pedagogiskt vis saker så att vi tv-tittare förstår. Nu hyllas han för sin analys kring mediebevakningen av coronaviruset covid-19.
Så här skriver den omtyckta medieprofilen
”Coronavirusets utveckling får nu mycket stor uppmärksamhet i Sverige. En del har svårt att hantera medias rapportering och grovt sett finns tre inriktningar”, inleder Oscarsson sitt inlägg om de olika sätt han tror att vi har för att hanterar informationsflödet om viruset.
Han fortsätter:
”1) De som hanterar medias information på ett balanserat sätt. Man inser att det är viktigt att media rapporterar omfattande om händelseutvecklingen även om det kan kännas lite stressande. Man tar till sig sjukvårdens och expertmyndigheternas råd lugnt och sakligt.
2) De som känner överdriven oro. Man har svårt att behålla lugnet och anser att man får för lite information. Man vill genast veta exakt var de olika fallen befinner sig i landet och man önskar massor av nya åtgärder. Domedagsstämning.
3) De som vill att media tonar ned sin rapportering om virusets utveckling och vill att det ska framhållas att många tillfrisknar, att dödligheten är låg, att coronaviruset inte är värre än en lång rad andra sjukdomar som de snabbt räknar upp. De skäller på media som de anser bara vill sälja lösnummer.”
Reaktioner på Oscarssons inlägg
Inlägget har redan fått över 6 000 gilla-markeringar och har delats över tusen gånger.
Från människor som tycker att hans ord är väldigt kloka rullar det in hyllningar i kommentarsfältet:
”Åh tusen tack för att du alltid förklarar så bra, håller med övriga det känns lite bättre nu. Skall verkligen försöka bli en 1:a”, skriver en läsare.
”Tack för att du finns, och vägleder i detta kaos”, skriver en annan.
”Kloka tankar som vanligt. Tack för dem”, skriver en tredje.
Vad tycker du om Marcus Oscarssons ord? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook!
Dessa är symtomen och så här minskar du risken att bli smittad
Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida är de symtom som rapporterats tillhöra coronaviruset framför allt feber och hosta. Även andningspåverkan, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själva med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation.
För att undvika att bli smittad av coronaviruset som just nu härjar i Sverige och i övriga världen finns det enligt Folkhälsomyndigheten flera åtgärder att vidta:
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, i minst 20 sekunder. Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand eller rör vid ytor där virus blivit kvar. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.
- Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.
- En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eftersom smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.
- Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.
- Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan du använda handsprit med minst 60 procent alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.
Skydda dig och andra från smittspridning
En liten informationsfilm från Folkhälsmyndigheten.