I stället för plastfolie – gör dina egna bivaxdukar!

by Redaktionen

Du vet väl att du lätt kan göra egna bivaxdukar och använda dem i stället för självhäftande plast? Det är miljövänligt, bivax har antibakteriella egenskaper och dukarna kan återanvändas om och om igen.

I kylskåpet, på utflykt och som present

Vax har ju sedan länge använts vid lagring av ostar, och bivaxdukar kan användas till att linda in till exempel grönsaker och bröd. Perfekt att ha när du ska ha mackor med dig!

Bivaxet gör tygduken något stel, men värmen från dina händer gör att tyget formar sig som du vill och duken blir självhäftande. Den går lätt att spänna över en skål. Dukarna handdiskas i ljummet vatten med diskborste och lite milt diskmedel. Observera att eftersom bivaxet inte tål att tvättas i hett vatten bör kött och fisk förvaras på annat sätt.

En personlig bivaxduk är en kul present att ge bort till någon du tycker om. Det går att köpa dem, men det blir väldigt mycket dyrare. Och när man gör egna kan man välja tyget själv. Barnen kan få sin duk med någon rolig figur, mormor en retro och pappa en med båtar på. 

Så lätt gör du dem själv!

Följ dessa enkla steg och du har en duk som håller ungefär ett år.

Du behöver:

  • Ekologiskt bivax, gärna svenskt och KRAV-märkt
  • Tunna tygbitar i vävd bomull, exempelvis från ett urtvättat lakan. Storleken beror på vad du ska använda duken till. En 15 x 15 cm för små skålar, en 30 x 30 cm för smörgåsar, och så vidare.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Klipp tyget i en (eller flera) kvadrater.

3. Smula ner eller riv ner bivaxet i en skål. Min gissning är att cirka 30 gram per duk behövs.

5. Lägg en duk på en plåt med bakplåtspapper.

6. Fördela bivaxsmulorna jämnt över duken. Glöm inte kanterna.

7. Sätt in plåten i ugnen i cirka 5 minuter eller tills allt bivax smält. Om det fattas bivax någonstans – lägg dit lite bivax och sätt in plåten i ugnen igen tills det smält.

8. Låt torka.

Sophia Vilhelmsson visar hur hon gör enkla bivaxdukar i ugnen: 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar