fbpx

7 ovanliga sporter du inte trodde fanns

by Redaktionen

Ishockey, fotboll och tennis är sporter som nog alla känner till. Bland de tio populäraste sporterna i världen hittar vi fotboll, tennis, basket, cricket och volleyboll. Detta är baserat på hur många fans och tittare en viss sport har. Fotboll är den mest populära sporten med över tre miljarder fans runt om i världen. Men det finns en hel del underliga sporter som man inte hör talas om så ofta. Sporter som man nog inte trodde fanns. Här kommer några av dem:

1. Skenbenssparkning

Reglerna för denna sport är enkel. Sparka din motståndare så hårt du kan på skenbenet. Varje gång din motståndare faller till marken så får du ett poäng. Skenbens sparkning är en kampsport som har sitt ursprung i England i början av 1600-talet.

2. Schackboxning

Den här sporten är en kombination mellan schack och boxning och har sitt ursprung i Holland. Spelare kan vinna genom knockout under tiden de boxas eller genom schackmatt under schackrundorna. En match består av elva ronder, där sex ronder är schack och fem ronder är boxning. Varje boxningsrond är tre minuter lång och varje spelare har nio minuter på sin schacktimer.

3. Undervattenshockey eller ”Octopush”

I undervattenshockey är man två lag där varje lag består sex spelare. Spelet har två halvlekar som är 10–15 minuter långa. Spelarna bär snorklar och måste komma upp för luft då och då. De har även fenor, hatt och handskar. Pucken är tyngre än en vanlig ishockeypuck och väger ungefär 1,3 kilo så den håller sig kvar i vattnet. Sporten går ut på, precis som i ishockey, att göra så många mål i motståndarens målbur som möjligt.

4. Kärringkånk

Detta går ut på att en man bär en kvinna längs en bana som innehåller olika hinder. Banan är vanligtvis cirka 250 meter lång och innehåller bland annat ett 1 meter djupt vattenhinder. Kvinnan som ska bäras måste väga minst 49 kilo. Det finns olika stilar för hur man ska bära kvinnan i ”kärringkånk” En är bland annat att man hänger kvinnan upp och ner med benen runt mannens axlar samtidigt som kvinnan håller runt mannens midja. Först i mål vinner!

5. Bo-taoshi

Detta är en tuff japansk sport där vardera lagen har 75 spelare. Varje lag tävlar om motståndarens stav. Den här staven brukar vara cirka fem meter lång och det brukar oftast bli en tuff match. För att vinna måste laget sänka det andra lagets stav till en trettio graders vinkel för att vinna.

6. Extremstrykning

Extremstrykning är en utomhussport som förenar fara med tillfredställelse. Det går helt enkelt ut på att ta ett strykjärn och en strykbräda till olika platser där du sen ska stryka några plagg. Dessa platser kan verkligen vara var som helst. Oftast på ett högt berg eller kulle, på en surfingbräda eller i en kanot.

7. Cykelboll

Detta en lagsport som spelas mellan två lag där varje lag har två spelare. Planen är ungefär hälften så stor som en basketplan. Cykelboll spelas i 40 minuter uppdelat på två perioder där varje period är 20 minuter. Spelarna får endast flytta bollen med hjälp av cykeln. Visst låter det ganska svårt? Spelarens fot får heller inte röra marken, då blir det straff. Flest mål vinner. Blir du sugen på att testa eller titta på någon av dessa sporter? Eller kommer du fortsätta att följa de mer vanliga?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar