fbpx

6 tips för att ge ditt hem nytt liv

by Redaktionen

Börjar du tröttna på din heminredning? Här kommer 6 tips för att ge dina rum en snabb make-over utan att du behöver betala en massa pengar. Alla heminredningsprojekt behöver inte betyda att man slår ner väggar och anlitar någon för att utföra ett jobb. Du kan enkelt utföra dessa tips helt själv och förvandla ett livlöst och tråkigt hem till något nytt och spännande.

1. Städa

Om du har en familj, så har du förmodligen tidningar, tidskrifter, böcker, leksaker, skor, kläder etcetera som förringar rummets personlighet. Hitta eller skapa nya lagringsutrymmen för dessa föremål. Dammsug dina stoppade möbler (soffor, fåtöljer) och gardiner. Ta bort alla dina dekorativa samlarföremål från hyllorna och ge varje del en grundlig rengöring.

2. Fokuspunkt

Om ditt rum saknar en fokuspunkt, måla en vägg i rummet i en annan färg, som kompletterar resten av ditt rum och din inredning. Den nymålade väggen blir omedelbart rummets ”mittpunkt”. Dekorera väggen med någon fin tavla eller en stor spegel. Om du väljer att använda en spegel, se till att den reflekterar något behagligt, och inte en tom vägg eller garderobsdörr. Placera en favoritmöbel mot den nya väggen. Om du redan har en sådan här ”fokuspunkt” så kan du i stället bara fräscha upp rummet med ny väggfärg. Ett enkelt färgbyte kan göra en otrolig skillnad i ett rum.

3. Möblera om

Oavsett storleken på ditt rum, dra möblerna bort från väggarna. Placera dina möbler i olika vinklar för att skapa ett mer levande och personligt rum. Om ditt rum är smalt kan du försöka att placera soffan på diagonalen för att få rummet att se bredare ut. Alla möbler i vardagsrummet behöver exempelvis inte ställas rakt framför din TV. Du kan exempelvis ställa två soffor eller en soffa och två fåtöljer mitt emot varandra. Det blir en yta för samtal och konversation.

4. Addera växter

Blås nytt liv i ditt rum genom att köpa växter. Använd växter av varierande höjd för en mer levande känsla. Gröna växter som tillexempel murgröna eller elefantöra håller mycket länge och är enkla att hålla efter. Tulpaner eller andra snittblommor är även ett vackert tillskott till alla rum.

5. Köp några nya lampor

Att bara byta ut en lampa kan göra en stor skillnad i ett rum. Leta gärna efter lampor med trevägsbrytare – detta ger dig en mängd olika belysningsalternativ för att ställa in stämningen i ditt rum. Prova dig fram hur du vill rikta ljuset, det kan göra en stor skillnad.

6. Lägg till personlighet och tillbehör

Uppdatera dina familjefotografier genom att ge dem en ny ram. Häng upp intressanta konstverk, speglar eller andra föremål som speglar din personlighet. Ge nytt liv till din soffa och stolar med prydnadskuddar och filtar. Detta är ett enkelt sätt att lägga till färg och textur till ditt rum. Skapa vinjetter med dina samlarföremål (från punkt 1). Ställ dem på olika höjder bredvid varandra. Använd inbundna böcker i högar, eller diverse dekorativa lådor, för att hjälpa till med att variera höjderna. Ta in lite levande ljus för att lägga till dramatik och värme. Sist men inte minst, lägg till något ”oväntat” bara för skojs skull.

Med lite fantasi och kreativitet kan du göra varje rum till en ny och spännande plats!  

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar