fbpx

Ta hand om dina rosor – Vanliga sjukdomar hos rosor och hur du kan förebygga dem!

by Redaktionen

För att säkerställa att dina rosor klarar sig så länge som möjligt är det viktigt att du har koll på några av de vanligaste sjukdomarna som finns. Här kommer därför en vägledning som kan hjälpa dig att identifiera några av dessa.

Har dina rosor…

Svarta fläckar på bladen

Denna sjukdom är allmänt känd som ”svartfläckssjukan”. De yttrar sig som svarta runda fläckar. De får även bladen att gulna. Så fort du ser ett infekterat löv så ska du ta bort det. Plocka även upp eventuella fallna löv runt rosen. Det finns olika kemiska svampmedel som kan användas för att förebygga eller behandla denna typ av rossjukdom. 

Vit beläggning på bladen

Detta kallas ”mjöldagg” och är den vanligaste svampsjukdomen hos rosor. Mjöldaggen täcker stjälkar och knoppar och liknar vitt pulver. Bladen krullar sig och blir lila. Det finns kemiska preparat som man kan använda sig av. Om du inte vill använda dig av kemiska preparat kan du använda dig av bikarbonat, som har visat sig ha effekt på just mjöldagg.

Orangea blåsor

Rosrost är också en vanlig sjukdom hos rosor. Det går inte att missa dessa så de kännetecknas av små orangea prickar på ovansidan av rosbladet. Om du tittar undertill kommer du att se att det ser ut som små orangea vårtor. Så fort du ser att rosen har angripits av rosrost är det viktigt att du klipper bort allt som tagit skada. Var noga med att kolla hela rosen, de kan även sätta sig på knopparna. Rosrost kan överleva vintern för att sedan angripa nya skott på våren. Se därför till att samla upp allt visset på hösten för att förhindra detta.

Missbildade eller förkrympta blad och blommor

Missbildade blad orsakas av spinnkvalster. Dessa är antingen gula, röda eller gröna små spindelkvalster som hittas på undersidan av bladen där de suger i sig växtsaften. Är rosbladen gråa, har en tunn hinna av nät runt bladen eller om du kan se pyttesmå röda, gula eller gröna pluppar så är din ros sannolikt angripen av dessa kvalster. Det finns kemiska preparat som du kan spraya på. Om du inte vill använda dig av detta kan du prova med lite såpvatten i stället.

Rosor som inte öppnar sig eller ser deformerade ut när de öppnat sig

Trips kan vara en orsak till detta. Det är en millimeter lång brungul insekt som suger i sig växtsaften från växterna. Du kan ana mörkbruna prickar på bladen vilket är tripsens avföring. Så fort du märker av dessa fläckar så ska du klippa och kassera det som är angripet. Det finns olika bekämpningsmedel att köpa och du kan även pröva att spruta på såpvatten. Tripsen är dock rätt bökiga att bli av med eftersom det är svårt att få kontaktverkande medel på dem. Inget medel kan heller ta död på äggen. Att använda sig av ett nyttodjur är därför ett bra sätt att bekämpa trips. Och miljövänligt! Skinnbaggen är ett exempel på ett sådant djur som både äter tripsen och äggen. Sist men inte minst – Kom ihåg att rosor vill ha mycket vatten och en väldränerad och lerhaltig jord för att må bra!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar