fbpx

Förbered dig för det nya året – skapa listor och realistiska mål 

by Redaktionen

Under årets sista veckor är vi vanligtvis fokuserade på vad som komma skall. Alla nya vanor vi vill förverkliga och målen vi ska uppnå. Men en bra start är även att titta tillbaka på året som gått, vad du har uppnått och lärt dig. Här är några saker som kan vara värda att tänka på samt saker du kan göra för att förbereda dig för det nya året.

Skapa en lista över dina framgångar

Det ligger i vår natur att alltid ha siktet inställt på vad som kommer hända härnäst. Men om du inte uppskattar det du har gjort kommer du aldrig att uppskatta det du gör. Skapa en lista över alla dina prestationer från det senaste året, stora som små. Vi rekommenderar att du lägger ner lite tid på det här. För att göra det enklare, tänk på varje månad som gått och börja från januari 2022. Om det behövs kan du ta hjälp av bilder i din telefon eller din kalender för att se vad du gjort varje månad.

Skapa en lista över saker du lärt dig

Ett bra sätt att förbereda sig för det nya året är att även skapa en lista över dina största lärdomar från året. Gör samma som förgående, tänk tillbaka på året som gått och fundera på vad du vill ta med dig in i det nya året. Det här kan också vara en svår uppgift så titta tillbaka på bilder, sociala medier konton och kalendern för att fräscha upp ditt minne om det behövs. Var inte rädd för att ta med dig saker som du ”misslyckats” med – nu är det nytt år och det kan du göra vad som helst av! 

Skapa en lista över saker du är tacksam över

Medan du reflekterar över allt som hänt det senaste året kan u även börja med en tacksamhetslista. Det här är en väldigt bra övning där du listar allt du är tacksam för från året. Både stort och smått. Att göra en sån här övning har visat sig öka vår nivå av tillfredställelse med livet samt positivt påverka vårt välbefinnande. Övningen är lite av en mindfullness övning som kommer göra gott för din kropp, dina sinnen och dina relationer. 

Städa upp och organisera

Innan du börjar planera för det nya året kan det faktiskt vara bra att du börjar organisera och städa upp lite i ditt hem. Din garderob, ditt skrivbord, ditt skafferi, den där lådan med massor av krimskrams. Överallt där du vet att du samlat på dig saker under året. Donera kläder som du inte använt på ett tag och andra småprylar som du bara har ståendes. Ut med det gamla– in med det nya som man brukar säga. 

Vad är dina nyårslöften eller mål?

Nu när du har tänkt tillbaka på året som gått och organiserat upp i ditt hem är det dags att ta några konkreta steg i planeringen för det nya året. Det är dags att skriva ner de klassiska nyårslöftena. De där löftena håller aldrig tänker du säkert. Och det kanske stämmer – därför har vi ett bra tips till dig: Gör dina mål realistiska.

Om du helt enkelt skriver en lista med massor av som du inte får göra (eller måste göra). Vi vill inte känna oss tvingade till saker, då går vår motivation ner. Skapa istället en lista över positiva saker som du vill uppnå istället. Försök att göra smarta mål – det vill säga de specifika, mätbara, uppnåeliga och relevanta. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar