Barnsäkra hemmet: Lite tips på saker som kan vara bra att tänka på

by Redaktionen

Din bebis kanske inte har börjat krypa än – men det kan ändå vara dags att tänka på hur du ska göra för att förhindra din bebis från faror i framtiden. Här är några grundläggande saker som kan vara bra att tänka på när du ska barnsäkra ditt hem

Köket

På spisen

När du lagar mat se till att du vrider handtagen på dina kastruller och stekpannor mot dig. På så sätt kommer ditt barn inte kunna dra ner dom på marken och skada sig. 

Säkra vassa föremål

Säkra knivar, saxar och annat vasst och potentiellt farligt i lådor med lås eller spärrar eller på höga hyllor. 

Plastpåsar

Se upp för plastpåsarna! De påsarna kan utgöra en kvävningsrisk för barn så du vill hålla dem utom räckhåll

En egen låda för ditt barn

En säker låda kan distrahera ditt barn från de andra potentiellt farliga lådorna och köksredskapen i köket. Fyll den med föremål som ditt barn faktiskt kan leka med som skålar och slevar av plast.

Badrummet

Säkerhetsspärr

Sätt en säkerhetsspärr på toalettlocket – när ditt barn börjar att gå kommer han/hon vilja öppna och stänga locket och slänga i saker i toaletten.

Lägg undan föremål 

Se till att lägga tillbaka hårtorkar och andra elektriska apparater när du är klar med dem. Sladdar kan vara väldigt frestande att dra i. Lägg rakhyvlar, nagelklippare, pincetter och andra vassa redskap i ett skåp som är utom räckhåll för ditt barn. 

Halkfria badmattor

Halkfria badmattor kan förhindra många badrumsolyckor. Ett vått golv och ett litet barn som precis lärt sig gå kan lätt halka och slå sig på det hårda badrumsgolvet.

Vardagsrummet

Ta bort golvlampor och instabila möbler

Vissa saker måste du helt enkelt förvara någon annan stans. Förvara golvlampor, vaser, krukväxter och andra ”lösa” föremål någon annan stans tills barnet förstår att det inte är något man ska kasta runt med.

Inga prylar eller ömtåliga föremål på soffbordet

Vi gillar att dekorera våra soffbord med allt från ljus, blommor, böcker och skulpturer. Men ditt barn kommer vilja utforska soffbordet många gånger. Det är ingen idé att ställa tillbaka sakerna varje kväll. Så ett tips – håll det fritt från prylar ett tag till och ställ det exempelvis på andra mer lämpliga platser så länge. 

Halkskydd under mattor 

Mattor är otroligt bra att ha i hela hemmet. De erbjuder en mjuk plats att vara på (och landa på) om man råkar trilla. Många mattor tillverkas med halkfri botten. Men om du vet att du har en matta som inte är halkfri så bör du överväga att sätta dit halkskydd under den. Detta gäller inte bara mattan i ditt vardagsrum, utan alla mattor runt om i huset där ditt barn kommer att vistas. 

Säkra Tv:n och elektroniska tillbehör

Det är inte bara viktigt att säkra elektroniska saker som sladdar och fjärrkontroller. Du bör även kontrollera så din TV inte utgör någon säkerhetsrisk. Att montera Tv:n på väggen är den bästa lösningen. 

Sovrummet

Tunga möbler

Byråer är det perfekta stället för ditt barn att balansera sig på när de precis lär sig gå. Men om möblerna inte är förankrade i väggen kan de välta över barnet och orsaka allvarliga skador eller till och med dödsfall. Gäller även bokhyllor och andra tunga möbler.

Runt om i hela huset

Petskydd

Sätt på petskydd över de uttag som du inte använder för att hålla ditt barn från att sticka in metallföremål i hålen och få en stöt

Hörnskydd på vassa kanter

Se till att ha hörnskydd på bord och andra vassa kanter runt om i huset

Blockera rum som du inte vill att barn ska utforska och sätt grindar på trappor

Vattenskålar 

Se till att plocka undan vatten och hundmatsskålar – det kan både bli kladdigt och vattnet kan faktiskt utgöra en drunkningsrisk.

Se det från barnets perspektiv 

Gå ner på dina händer och knän och titta i ditt hus från en helt ny vinkel. Från högt upp kan saker verka mindre farliga än vad det är i samma ögonhöjd som ditt barn har. 

Vicka på möblerna 

Tål dina möbler att en liten människa lutar eller stödjer sin kroppsvikt på den? Det bästa sättet att ta reda på detta är att prova själv. Använd motsvarande styrka som ditt barn har och skaka försiktigt på alla möbler som kan vara mindre säkra än de verkar. Det kan vara allt från en bokhylla till en växt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar