Enkla metoder som får dig och ditt hem mer organiserad 

by Redaktionen

Behöver du organisera i köket, badrummet, sovrummet eller vid ditt skrivbord? Ta hjälp av dessa smarta metoder för att få ett mer organiserat hem

Ett-par-skor-per-person-principen

Ta bort berget med skor i hallen. Detta brukar vara en irriterande faktor i många hem. En bra regel är att ha ett par skor per person i hallen. Alla andra skor får ni förvara i förrådet eller på en annan lämplig plats.

Häng bort ytterkläder som inte är i säsong

Vad är det för väder ute? Samla upp alla ytterkläder som du inte har använt på sistone, exempelvis tunna jackor eller kavajer som inte går att använda på vintern. Häng upp den i en garderob där de inte syns – få på så sätt mer utrymme i hallen. 

Ordna upp på soffbordet

De fjärrkontroller som du nästan aldrig använder kan du lägga bort i en låda istället. Ta fram dina finaste coffetablebooks. Andra prylar och dekorationsföremål kan du på ett snyggt sätt samla ihop och ha på en vacker bricka på soffbordet. 

Organisera ditt skrivbord

Har du ett skrivbord som du sitter och jobbar på dagligen kan du nog hålla med om att det lätt blir rörigt. Ett bra knep är att efter varje dag städa upp skrivbordet en aningens – för att undvika stora högar med papper och skräp. Sätt tillbaka pennorna i sina behållare, återvinn onödigt papper och stapla ihop dina böcker och anteckningsblock i en snygg hög. 

Lägg till krokar för valfria föremål

Oavsett om du använder dem för halsdukar, handskar, hattar eller för sladdar är krokar ett enormt bra sätt att organisera. Vill du inte skruva eller sätta fast något permanent i väggen? Då kan självhäftande krokar vara något för dig.

Var blir det rörigt oftast?

Har du något rum som blir rörigt fort? Då kan du utveckla små system och praktiska lösningar för det specifika rummet. Har du mycket filtar och prydnadskuddar på sängen? Istället för att de ska ligga på golvet under natten så köp en stor trådkorg istället att ha dem i.

Ha en korg där du samlar diverse föremål 

Om du har ett hus med två våningar kan det här vara en praktisk lösning. Istället för att gå upp och ner med saker flera gånger, ställ en korg vid trappen. Då är det bara att samla saker i den och sen gå upp med den när den är full. Samma sak gäller när du behöver ta ner saker som ligger på ovanvåningen. En korg kan vara bra att ha i alla hem, lägg saker som inte ligger på sin plats och gå sen en runda på kvällen och lägg dem där de ska vara.

Ett bättre system för sängkläder

Förvara dina sängkläder i ett örngott. Genom att använda sig av denna metod behöver du aldrig leta efter matchande sängkläder igen. 

Sortera hyllorna i badrummet

Om du har hyllor i ditt badrum som lätt blir röriga. Sortera saker efter storleksordning för att snabbt komma åt dina prylar. Lägg stora föremål på topphyllan och mindre föremål i nedersta hyllan. Köp även korgar i olika storlekar där du kan förvara dina prylar som du har i badrummet – finns det något värre än lådor och hyllor som bara är packade med lösa föremål?

Minimera städningen innan leken börjar

När dina små barn leker med sitt lego, duplo, bilar eller vad det nu än kan vara, är ett bra tips att börja med att lägga ut en stor filt eller ett lakan på golvet först. På så sätt, när det är dags att städa upp, är det bara att föra ihop filtens ändar och enkelt dumpa tillbaka leksakerna i förvaringslådorna.

Upprätta en låda som ska till välgörenhet

Vi har alla saker i hemmet som vi inte vet vad vi ska göra av. Men ändå står de och dammar och får hemmet att se rörigare ut. Kanske tänker man att ”det där tar jag sen, jag orkar inte gå iväg med de här tre sakerna nu.” Lösningen? Ställ en större låda eller en stor sopsäck i ett förråd i ditt hem där du kan lägga i saker som du vill donera bort. Det kommer att hålla röran borta tills du har tid och orken att skicka iväg allt till välgörenhet. 

Organisera alla sladdar

Har du en ful röra runt ditt skrivbord? Införskaffa lite kardborrband, zipband, gummiband eller något liknande och börja organisera sladdarna till datorn, mobilen, radion och iPaden etc. Hur du sorterar dem är helt upp till dig.  Men genom att göra såhär slipper man trassel och fula sladdar hängande överallt. Det tar bara några minuter och du kommer känna enorm tillfredställelse efter det.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar