Kommer en matta i rummet hjälpa eller stjälpa?

by Redaktionen

En matta är inget som ska köpas på impuls, hitta rätt matta och det kan lyfta hela rummet. Golvet är en av de största ytorna i hemmet och att smycka ett golv med mönster, färg eller textur är ett utmärkt sätt att skapa fokus i ett rum och göra det mer intressant. Särskilt då en matta är enkel att införskaffa och inte behöver kosta en förmögenhet. Här har vi samlat tips för dig som vill ha hjälp att välja rätt matta för ditt rum.

Skapa zoner i rummet med en matta

I ett utrymme där rummen öppnats mot varandra, som ett kombinerat vardagsrum och kök, kan en matta i ena eller båda utrymmen skapa olika områden och få rummet att kännas mer välplanerat.

Undvik skarpa linjer

Ett rum som bara har skarpa linjer kan se formellt eller kanske till och med ogästvänligt ut, men detta kan ändras genom att placera en matta i kontrasterande och mjukare form. Det kan till exempel vara en matta av fuskskinn eller en rund matta.

Kan du inte hitta en som passar? Var då inte rädd för en rektangulär matta, men för att uppnå den mjuka effekten kan du välja en matta med cirklar och mjuka kurvor i mönstret.

Gör rummet längre

Du kan använda en matta för att skapa en visuell effekt av ett rum i t.ex. djupare eller bredare proportioner. Vill du få rummet att kännas längre? Lägg då en matta med ränder längst med rummets längd. Lägg ränderna på bredden och du får det att kännas djupare.

I ett mindre utrymme bör du välja en matta i ljusare färg och i ett större rum kan du prova en matta i starkare och djupare färg.

Använd flera

Om du har tillräckligt golvutrymme i ditt badrum kan du byta ut badmattan mot en större, snabbtorkande matta som tål tvättar, vilket bättre passar rummets proportioner och får det att kännas mysigare.

Kan du inte hitta en matta som passar rummets vinklar? Då kanske två liknande mattor i mindre storlekar passar bättre in, och du kan få en fin effekt genom att färgkombinera (om än inte matcha) dem med dina handdukar.

Färg från grunden

Det finns något som lockar med ett helvitt rum, men det kan också bli rätt tråkigt efter att du levt med det ett tag. Varför inte tillsätta lite färg och mönster genom en stor matta? Det tar bara några minuter att rulla ut en matta och om du hittar två mattor som du gillar kan du enkelt byta ut dem för att passa årstiden, högtiden, eller till och med humöret.

Tror du att du kommer längta efter helvitt igen så småningom? Då kan du bara packa undan mattan tills du blir sugen på färg igen.

Matcha färgerna

En centralt placerad matta kan användas för att binda ihop inredningen i ett rum genom färg och form.

En matta som används i detta syfte bör vara stor nog för att soffa och andra centrala delar av inredningen står på mattan, eller iallafall mycket nära den. Om mattan är för liten uppnår man inte samma effekt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar