På detta sätt håller du din kompost varm när vädret utomhus är nollgradigt.
Det är ganska enkelt att kompostera utomhus på vintern, till och med i riktigt kalla temperaturer. Din kompost kommer inte vara lika produktiv, men det är ok då du ändå inte kommer ägna dig åt trädgårdsarbete under vintermånaderna. När våren kommer har du försprång och en aktiv kompost som ger dig jord för resten av året.
De följande stegen kommer göra att du kan kompostera utomhus genom hela vintern.
Grunderna i kompostering
Komposthögar och andra lösningar för kompostering varierar mycket i både storlek och hur komplexa de är. Den sorts kompost du behöver beror på dina personliga preferenser och även hur mycket material för kompostering du producerar. En ensamboende person med liten trädgård har förstås mycket mindre att kompostera än en fembarnsfamilj med en stor tomt. Om det hela verkar överväldigande kan du börja med något litet.
Grundreglerna för kompostering är dock desamma, sommar som vinter. Du vill lägga i en blandning av grönt material vilket ger kväve. Detta material inkluderar rester från köket, kaffesump och annat växtmaterial. Du kan även lägga till gräs som klippts om detta är fritt från bekämpningsmedel och andra kemikalier. Sprid ut dessa så de inte klumpar ihop och orsakar syrebrist i komposten.
Du vill även lägga i bruna material som ger kol. Några bra alternativ är kartong (i bitar så det förmultnar snabbare) tidningspapper, löv, torkat gräs eller halm, sågspån eller träspån.
Lägg i dubbelt så mycket brunt material som grönt material till högen. För bästa resultat bör du lägga det i lager så att det bruna materialet är i botten och på toppen av högen. Slutligen bör du lägga till lite vatten. BDT-vatten (gråvatten) från kök eller dusch fungerar. Detta håller komposthögen fuktig. Vänd högen var tredje dag till varannan vecka från våren till hösten, beroende på hur engagerad du är. Vänd endast sparsamt, om alls, under vintern. Du vill inte störa det varma innehållet i högen för mycket, och det är alldeles för jobbigt att syssla med om du har mycket snö i trädgården.
Höstlöv kan bli fint foder i en vinterkompost, men för många av dem kan störa balansen i komposthögen. Helst ska du inte ha mer än två tredjedelar löv till varje tredjedel grönt avfall. Det är också bäst att strimla dem så de inte klumpar ihop sig.
Undvik att använda löv från vintergröna träd, då dessa förmultnar ännu långsammare än andra träds löv. Undvik även löv från svart valnöt och eukalyptus, som innehåller naturliga bekämpningsmedel. Använd eklöv sparsamt och låt dessa ta upp max 10 till 20 % av ditt bruna material.
Om du har massor av löv eller inte vill strimla dessa, fundera på att skapa en lövhög i en annan del av trädgården. Dessa förmultnar saktare än en vanlig komposthög, men om du är villig att vänta kommer du så småningom få riktigt fint näringsrikt material att gödsla med i trädgården.
Sätt igång
- Det enklaste är att fortsätta tillsätta material till din kompost genom hela vintern. Du kanske inte får så mycket material tidigt på våren men så snart temperaturen ökar kommer komposten kicka igång igen.
- Om du har din kompost i en enkel hög, se till att den ligger på en plats med så mycket som som möjligt, och satsa på en kubikmeter av material. Detta säkerställer att det kommer finnas tillräcklig isolering för att hålla mitten av högen varm.
- Du kan även behöva gräva i högen eller ta bort eventuell snö eller is för att kunna tillsätta mer material under vintern.
- För att skapa mer skydd för vintern och hålla trädgården organiserad kan du bygga väggar kring din hög. Det finns avancerade system att köpa, men det fungerar även med färdiga block eller till och med höbalar för att skapa väggar kring högen.
- Att bygga mot en vägg eller ett staket i sydligt eller västligt läge gör även att man får extra solvärme som reflekteras på komposten för att hålla den varm.
- Ett lock på gångjärn tjänar tre syften; det håller större djur borta som kan komma i jakt på mat, det håller komposten varmare, och det håller komposthögen undan regn och snö.
- Du behöver vattna komposten från våren till hösten för att hålla högen fuktig, och till och med på vintern om låg luftfuktighet eller vindar torkar ut komposten, men för mycket regn eller snö kan dränka viktiga bakterier i högen. Om detta händer bör du lägga till mer brunt material, som riven kartong, vilket hjälper med att suga upp fukten.
- Ett annat tillvägagångssätt är att gräva ner komposten i trädgården. Det är lite mer jobb till en början och vad gäller underhållet, då du måste gräva ut ett område för komposten och sedan se efter den, vilket betyder att materialet ska hållas på plats och djur ska hållas borta. Om du väljer ett område där du ska plantera på våren, som i ett trädgårdsland, kommer du få mycket färdigt material på våren som redan finns på plats.
- Ett sätt att göra detta är att utse en rad i trädgårdslandet till kompostrad, efter att allt har skördats. Gräv lite djupare i jorden för att skapa viss isolering för materialet. Fyll sedan på med köksmaterial och annat kompostmaterial.
- En annan mer prydlig lösning är att skära ut botten i en soptunna av plast och gräva ner i jorden, vilket skapar isolering och håller innehållet varmt. Du kommer kanske behöva flera beroende på hur mycket grönt material du vanligtvis producerar.