fbpx

Rengör ugnen snabbt och effektivt – följ dessa 8 steg

by Redaktionen

En av de jobbigaste hushållssysslorna måste vara att rengöra ugnen. Det är superlätt att ignorera genom att bara stänga igen luckan. Men den lösningen ger med tiden en förskräcklig effekt. Månader kan gå innan du når gränsen för vad som är tolererbart – och då står du inför flera lager av hårt fett och smuts.

Osäker på hur man rengör en ugn eller var man ens ska börja? Det kan tyckas överväldigande, men belöningen av en gnistrande ren ugn och löftet om mat med bättre smak – gör det värt ansträngningen. Lyckligtvis är en djuprengöring av ugnen inte så hemskt eller jobbigt som du kanske tror. Från ett enkelt tryck på en knapp till ett hopkok som smälter bort fett – här är allt du behöver veta om hur du rengör en ugn.

  1. Se till att din ugn är avstängd och inte varm

Innan du börjar skura bort smutsen och överflödig mat, börja med att rengöra ugnsgallren och plåtarna.

  1. Blanda din egen rengöringslösning med bakpulver och vatten

Ett bra hack för ugnsrengöring är att använda en enkel hemgjord lösning gjord av bakpulver och vatten. För hela metoden behöver du bara bakpulver, vatten, vit vinäger, en fuktig disktrasa, gummihandskar och en sprayflaska. Ammoniak kan också användas som ett bra alternativ till bakpulver. Blanda ihop 0,5 dl bakpulver i en liten skål med några matskedar vatten tills du har en pastaliknande substans.

  1. Täck ugnen med rengöringspastan

Bred ut din hemgjorda pasta över hela insidan i din ugn. Använd dina gummihandskar för detta om din ugn är särskilt smutsig. Pastan kan anta en brunaktig färg – detta är normalt.

  1. Låt det sitta över natten

Låt bakpulverpastan vila i ugnen i 12 timmar (eller över natten).

  1. Torka av ugnen

Efter att din ugn stått i 12 timmar (eller över natten) med bakpulverpastan, ta en fuktig disktrasa och torka av insidan så mycket du kan. En spatel kan användas för att skrapa bort eventuellt sega områden eller till områden som är svåra att komma åt.

  1. Spraya ugnen med vinäger

Häll lite vitvinsvinäger i en sprayflaska och spraya den över hela ugnen för att uppnå en glittrande grundlig rengöring. När vinäger reagerar med bakpulvret börjar det skumma – det är normalt!

  1. Torka av ugnen en sista gång

Ta en fuktig trasa och gör en sista avtorkning, rengör varje skrymsle för att se till att alla kvarvarande bitar av bakpulver är borta. Spraya extra vinäger för att se till att det är 100 procent rent.

  1. Sätt tillbaka ugnsgallren

När insidan av din ugn är helt rengjord och torr, torka av gallren och sätt in dem igen. Klart!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar