Häng din konst på rätt sätt – detta ska du tänka på

by Redaktionen

Har du svårt att veta hur du ska hänga upp din konst? Bli inte uppgiven – det kan vara knepigt. Medan ett konstverk har förmågan att förvandla ett rum om det placeras rätt kan det även ha förmågan att få ett rum att se konstigt ut om man inte tänker till.

Här är några idéer och lite inspiration till vad du kan tänka på för att få till den där rätta känslan i ditt hem med din konst.

Först och främst – välj rätt plats

Det första du ska göra är att ta reda på var du vill hänga upp ditt konstverk. När du har bestämt dig för det kan du fortsätta till nästa steg.

Vad finns runt platsen där du vill hänga upp konstverket?

Börja att betrakta väggen och se hela väggen som en enda stor helhet. Här är några tips som kan hjälpa dig:

  • Häng konstverket så att det är mitt på väggen om resten av väggen är tom.  
  • Häng upp konstverket centralt över det som än finns under det, som exempelvis din soffa, hallbord eller öppna spis.
  • Häng konstverket närmare själva “föremålet” än taket. Det ska inte kännas som att det hänger uppe i luften. Du vill förankra konstverket till något visuellt.
  • 140 cm regeln är en fantastisk standard att använda när du hänger upp konst. Detta betyder att mitten av konstverket ska vara cirka 140–145 cm från golvet – vilket motsvarar en genomsnittlig ögonhöjd.

Hur ska du tänka när du hänger upp konsten?

  • Olika storlekar på tavlorna? Genom att hänga dem efter en mittlinje kommer storlekarna att få mindre betydelse när de hänger bredvid varandra. Försök att hålla avståndet lika mellan dem – det ger ett mer strukturerat och mindre rörigt intryck.
  • När du hänger konst över ett sidobord eller liknande så bör det inte vara större än möbeln. Cirka ¾ av möbelns bredd är ett bra riktmärke. 
  • Om du skapar en tavelvägg ska du försöka hålla alla yttre linjer räta och i linje med varandra. Kvadratiskt eller rektangulär spelar ingen roll. Det kan vara lite knepigt – så ett tips är att testa att gruppera dem på golvet först.

Fungerar konstverket med rummet?

Konstverk förhöjer ett rum när det passar in i rummet – om det inte riktigt matchar in i rummet så kan det istället se väldigt rörigt och ogenomtänkt ut.

Några saker som du kan tänka på när du väljer ut ditt konstverk:

  • Matchar färgerna på konstverket färgschemat i rummet? Det vill säga väggfärgen, färgen på soffan, fåtöljen eller mattan. Men det kan även vara färgen på dina soffkuddar och plädar. En liten röd tråd vill man faktiskt ha.
  • Stämmer konstens stil med rummets stil och utseende? Här är det inte bara själva målningen som spelar roll utan även ramen – vilken stil har den? Traditionell, modern eller är det en canvas? Se till att både och matchar med inredningen i rummet.
  • Och slutligen, är konstverkets storlek och form passande för rummet? För stora väggar, välj ett stort konstverk eller ett rutnät av mindre – ett enda litet konstverk kan se lite snålt och väldigt ensamt ut på en stor vägg.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar