fbpx

Hur ofta ska man byta ut disktrasan egentligen?

by Redaktionen

Disktrasan kan om den inte tvättas ofta eller byts ut vara en riktig bakteriehärd. Har du koll på när du ska byta ut disktrasan?  Tro det eller ej, disktrasor kan vara ett av de smutsigaste föremålen i hemmet. Med den torkar du av spill från din matlagning och annan smuts som hamnar på dina bänkskivor och köksbord. Läs vidare för att veta när du bör byta ut din disktrasa och vad du kan göra för att den ska hålla sig längre.

Hur vet man när man ska byta ut den?

Den är synligt missfärgad eller fläckig

Vanligtvis kan du se om en disktrasa r redo att bytas ut bara genom att titta på den. Fläckar som finns på trasan ska kunna tvättas ut relativt lätt. Innan du slänger trasan kan du pröva att diska den i diskmaskinen. Men om fläckarna inte är försvinner efter det kan det vara dags att byta ut den mot en helt ny och fräsch.

Den avger en sur lukt

Även om en disktrasa ser bra ut kan du avgöra om den är gammal genom lukten. Liksom alla andra tyger som håller sig blöta under en längre tid, kan disktrasor utveckla mögel. Om du börjar känna en sur lukt från din trasa ska du kasta en omedelbart och byta ut till en ny. Om du inte har en ny att byta ut med kan du först prova att lägga den i hett vatten med lite diskmedel i. Är lukten inte borta så bör du gå till affären och köpa en ny.

Du använder den ofta

Allt beror också lite på hur ofta du använder din disktrasa och vad du använder den till. Om du lagar mycket mat och torkar ofta med den måste du förmodligen byta ut den med kortare mellanrum. En tumregel är faktiskt att byta ut disktrasan varje vecka. Men om du har för vana att diska den i diskmaskin eller låter den ligga i hett vatten lite då och då kan du behålla den betydligt längre.

Hur får jag trasan att hålla längre?

  • Kom alltid ihåg att vrida ur trasan när du är klar. Få ut varenda droppe vatten så att mögel och bakterier inte har en chans att föröka sig. Det tar bara några sekunder – men det här steget kan göra enorm skillnad för disktrasans livslängd.
  • Använd inte disktrasan på ytor där exempelvis rått kött har legat. Varje gång du rengör en yta där rått kött har varit bör du slänga svampen. Att chansa att sprida bakterier från kött och kyckling kan vara rent av livsfarligt för hälsan. Använd istället pappershanddukar och en antibakteriell spray för att vara säker på att alla bakterier försvinner.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar