Så rengör du din kaffebryggare på bästa sätt

by Redaktionen

Jag älskar mitt kaffe. Det jag inte älskar är den unkna smak som kan uppstå när kaffebryggaren behöver rengöras och som kan förstöra även det godaste kaffet.

Det finns naturliga oljor i kaffebönan och även oljor som tillsätts av kaffetillverkarna när de rostar bönorna, och dessa oljor kan med tiden samlas i din kaffemaskin.

Oljorna i kaffebönan blir gamla och små rester som lämnas i kaffefiltret likaså, vilket kan resultera i en mycket illaluktande kopp kaffe på morgonen.

De goda nyheterna är att rengöring av din kaffebryggare – kannan, filtret och insidan av maskinen – går på ett kick. Du behöver inga dyra eller särskilda rengöringsprodukter. Bara vanlig vit vinäger som du antagligen redan har hemma i skåpet.

Hur du rengör kaffebryggaren med vinäger:

Fyll din diskho med varmt vatten och diskmedel.
Diska kaffekannan, locket, filtret och andra uttagbara delar med en mjuk diskborste.
Använd en disksvamp och se till att alla rester av olja är borta.
Skölj delarna i varmvatten för att få bort allt diskmedel och låt dem lufttorka.
Dra ur kaffebryggarens kontakt och använd en svamp för att rengöra maskinens utsida för att ta bort stänk och rester av kaffe eller andra fläckar.
Torka av maskinen med en mjuk ren trasa eller handduk.
Fyll kaffekannan till en fjärdedel med vinäger och fyll sedan resten med vanligt kallt vatten. Om du har en kaffekanna för 20 deciliter betyder detta runt fem deciliter vinäger.

Häll vinägern och vattnet i kaffekokarens vattenreservoar.
Sätt ihop alla de delar du just tvättat. Sätt tillbaka allt som vanligt i maskinen.
Sätt in sladden till kaffebryggaren igen och sätt på den.

Kaffebryggaren ska gå igenom den vanliga bryggcykeln av kaffe medan lukten av varm vinäger kommer spridas i rummet. (Öppna fönstret och vädra om lukten stör dig.) När varm vinäger kokas kommer syrorna lösa upp smuts och oljor inne i kaffekokaren.
När bryggcykeln är fulländad ska du försiktigt hälla ut den varma vinägern i vasken och upprepa proceduren en gång till med samma mått vinäger och vatten.

Skölj kaffebryggaren noga med nytt kallvatten efter den andra cykeln med vinäger, och fyll vattenreservoaren med kallt rent vatten. Kör en bryggcykel med endast detta rena vatten för att skölja maskinen.

När denna cykeln är färdig kan du kontrollera om det finns någon lukt kvar av vinägern. Den bör vara borta, men om du känner något kan du köra ytterligare en cykel med bara rent vatten och försäkra dig om att lukten är borta.

Att få bort fläckar av hårt vatten

Om du bor i ett område med hårt vatten får du lätt vita fläckar i kaffebryggaren från den stora mängden mineraler som naturligt finns i dricksvattnet, vilket så småningom kan göra att din kaffebryggare kan bli långsammare och att ditt kaffe får en annan smak.

Vinäger löser upp fläckarna av mineral, men du kan även använda tabletter för rengöring av tandproteser.

Placera två tabletter i kaffekannan och fyll med vatten.
Låt tabletterna fräsa och häll sedan vätskan i vattenreservoaren.
Placera ett filter i bryggaren och sätt på en bryggcykel.
Skölj genom att upprepa bryggcykeln två gånger efteråt med rent vatten.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar